niedziela, 30 września 2012

Świderki z sosem pomidorowym i delikatnym kurczakiem

Z serii potrawy żłobkowe dla mojej Z. Codziennie rano wstaje gotuje drugie danie i odsyłam mała do żłobka. Gust kulinarny zmienia się dziecku drastycznie... Kiedyś jej ulubioną potrawą był szpinak... teraz kluchy, sosy pomidorowe i mięso.
Jako iż dziecko było grzeczne dostanie do żłobka to co dla niej najlepsze ( nie powiedziałabym, że najzdrowsze )Świderki z aromatycznym sosem pomidorowym z delikatnym ale zarazem chrupiącym kurczakiem zagościły dziś na Zuniowym i Mężowym stole.




Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • odrobina mąki ziemniaczanej do posypania
  • puszka pomidorów ( mogą być oczywiście świeże)
  • łyżeczka indyjskiej przyprawy 
  • bazylia
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • olej
  • makaron świderki

Wykonanie:
Kurczaczka kroimy na cienkie płaty. Np. ja przekrawam pierś najpierw w poprzek na 3 a później cieniutkie płaty jeszcze na 3 wzdłuż. Solimy, pieprzymy, maczamy w mleku i posypujemy trochę mąką ziemniaczaną. Na mocno rozgrzaną patelnie z tłuszczem wkładamy kawałki mięsa i obsmażamy z każdej strony po kilka sekund tak aby się zrumieniły a w środku były delikatne i soczyste. Wyciągamy na papierowy ręcznik by obciekło z nadmiaru tłuszczu. W garnku zagotowujemy wodę i robimy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy kropelkę tłuszczu i smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy pomidory i dusimy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię. Ugotowany makaron mieszamy na patelni z sosem.
Smacznego



Sandra

Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily