niedziela, 2 września 2012

WARZYWA Z PATELNI A'LA LECZO WEGETARIAŃSKIE

Przepis prosto od mojej mamy. Może służyć jako baza do smażonego boczku, mięsa mielonego, podsmażonej kiełbasy lub piersi z kurczaka ale sama w sobie jest równie smaczna.


Składniki
  • 2 pomidory
  • 2 cebula
  • 1 marchew
  • 1/3 selera
  • 1/2 pietruszka korzeń
  • 2 papryki
  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kawałki świeżego imbiru ( nie koniecznie)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • cukier
  • ostra papryka
  • curry
  • ketchup
  • odrobina oleju
Wykonanie:
Cukinię pokroić w drobne plastry, podobnie cebulę i paprykę. Pomidory, czosnek w kosteczkę a pietruszkę, seler i marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Na patelnię nalać odrobinę oleju i dodać warzywa w zależności od ich twardości. Cebula, papryka, pietruszka, seler, marchew, cukinia, itd. 
Smażymy i podlewamy trochę wodą aż warzywa puszczą sok.Do smaku doprawiamy cukrem, solą, ostrą papryką, curry, imbirem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ketchupem. Na koniec można dodać trochę soku z cytryny.

Przyprawy można dodać jakie kto lubi :)

Sandra

Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily