sobota, 29 września 2012

Puszyste racuchy z jabłkami

No i jest! Sezon na jabłka :) - wspaniałe owoce! Mają mnóstwo odmian więc każdy znajdzie takie, które mu posmakują- moje ulubione to twarde, kruche soczyste jabłuszka. Mmm... ponad swoim wyśmienitym smakiem mają bardzo wiele zalet. Przede wszystkim bardzo dużą ilość błonnika, który jak wiadomo reguluje i usprawnia przemianę materii. Ponadto mają niską wartość na indeksie glikemicznym, więc mogą je spożywać osoby cierpiące na cukrzyce lub hipoglikemię. Jabłka mają działanie moczopędne, ułatwiają przyswajanie wapnia.. itd. Można by tak długo :) Co prawda jabłka powinno się jeść na surowo, gdyż takie są najbardziej wartościowe, ale ja dziś postanowiłam przygotować pyszne, puszyste racuchy z jabłkami. UWAGA!!! Szybko znikają z talerza :)





Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • ok. 0,5 l naturalnej maślanki
  • 3-4 łyżki cukru (można więcej jak ktoś lubi słodsze)
  • 3 twarde jabłka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
W misce wymieszać jajka z cukrem i dodać maślankę. Następnie dodać mąkę z cukrem. Wymieszać tak aby ciasto było gładkie i dosyć gęste. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej, nakładać nieduże placki i patrzeć jak pięknie rosną. Placki zrumienić z obu stron i zdjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Racuchy z jabłkami to smak mojego (sądzę, że nie tylko mojego ;) ) dzieciństwa i zawsze chętnie do nich wracam. Życzę smacznego!

Ola


10 komentarze:

  1. Uwielbiam racuchy, ja robię z dodatkiem drożdży i raz z jabłkami a raz z twarożkiem(ulubionym Pilos), Twój przepis wypróbuję przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! można też zrobić z bananami, albo bez ncizego ale wtedy zdecydowanie przyda się więcej cukru;) Z drożdżami też muszę kiedyś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. spróbowałam i udało się. rewelacja. Tylko polecam smażyć na malutkim ogniu, bo gdzieniegdzie mogą wyjść surowe. ale przepis świetny. Prosto i szybko a co najważniejsze smacznie. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Do Ani, ktora raz jest Gosia, raz Monika itd. Wszedzie gdzie jest przepis na racuchy pojawia sie taki wpis ze ulubiony serek to Pilos. Macie w Lidlu komorke do takiego ¨marketingu¨?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne wyszły, tylko ja chyba dałam za mało sody, bo mi nie wyrosły (ale tak to jest jak się daje sode "na oko":)).

    OdpowiedzUsuń
  6. Co prawda sody nie dodałem ale ubiłem białka na sztywno, dałem trochę proszku do pieczenia i wyszły petarda:) Najlepsze jakie do tej pory zrobiłem, oczywiście zrobiłem z jabłkami. Żeby nie nasiąkały olejem łyżka octu spirytusowego i po kłopocie. Dzięki za fajny przepis. Pozdrawiam, Mariusz.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo dokładny przepis: "W misce wymieszać jajka z cukrem i dodać maślankę. Następnie dodać mąkę z cukrem." Więc wychodzi na to że proszek do pieczenia jest jednak zbędny według autora przepisu. Ludzie jak już coś piszecie to przeczytajcie zanim opublikujecie.

    OdpowiedzUsuń
  8. ja dodalam zamiast maslanki zwyczajnie mleko!i wyszlo tez pysznie czyzby z maslanka bylo jeszcze pyszniej??:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja wszystkie składniki zmiksowałam , wyszły pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. dobre, ale szału nie ma właśnie przypominają te z dzieciństwa. Najlepsze jakie jadłam do tej pory to były racuchy na drożdżach to był smak :) zniknęły z talerza w minute.

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily