sobota, 22 czerwca 2013

Jajko sadzone z ziemniakami i żółtą fasolką

Przepyszne danie o którym zapomniałam całkowicie! kompletnie nie wiem czemu. Tanie, proste i składniki zazwyczaj mamy w lodówce. Jak nie mamy fasolki można podać z mizerią lub inną ulubioną surówką. Ziemniaki również można podawać na kilka sposobów np puree albo młode gotowane w całości. Na takie miałam dzisiaj ochotę ale niestety w domu miałam stare ziemniaki a nowych nie chciałam kupować.
Porcja dla 2 osób




Składniki.
  • 2 duże jajka
  • kilka ziemniaków
  • 350g fasolki szparagowej żółtej
  • masło
  • szczypiorek świeży
  • pietruszka świeża
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
Wykonanie:
ziemniaki jak mamy młode to dokładnie szorujemy i wkładamy do garnka z wodą i solimy.Gotujemy do miękkości. Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki również gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy jajka. Solimy, pieprzymy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gdy ziemniaki się ugotują wyciągamy je z wody, układamy na talerzu i posypujemy posiekana pietruszką.
Robimy smażoną bułkę tarta - rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i brązowimy. Ugotowana fasolkę przekładamy na talerz i posypujemy usmażoną bułką tartą. Przekładamy delikatnie jajko by nam się nie rozpłynęło żółtko i gotowe ;)
Smacznego
Sandra

5 komentarze:

  1. Uwielbiam właśnie takie obiadu, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniami, a dzis mialam zupelnie podobny zestaw;)

    OdpowiedzUsuń
  3. klasyk!! mistrzostwo...i jak się okazuje myk tkwi w prostocie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny letni obiad !
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily