środa, 19 czerwca 2013

Kotlety jajeczne

Jak już wspominałam postanowiłam odkrywać smaki kuchni wegetariańskiej. Nie, nie wegańskiej a wegetariańskiej gdzie jajka są dozwolone;) A że naszło na kotleta... padło na kotlety z czasów dzieciństwa - kotlety jajeczne!


Składniki:
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • pęczek szczypiorku
  • bułka tarta
  • przyprawy : sól, pieprz, słodka papryka,  łyżeczka musztardy
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka posiekać drobno (można blenderem), dodać do nich jedno surowe jajko, przyprawy, szczypiorek i trochę bułki tartej tak by masa była na tyle gęsta żeby dało się z niej formować nierozpadające się kotlety. Uformowane kotleciki obtoczyć jeszcze w bułce tartej i smażyć aż będą zarumienione.

Ja podałam kotleciki z sałatka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka i papryki z sosem vinaigrette.

Pyszności!

Ola :)

4 komentarze:

  1. Te kotlety są przepyszne, zupełnie o nich zapomniałam, muszę zrobić w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, robię, robię a i owszem, trochę z nimi roboty, ale jaka pyszność na stole ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Żadna robota! tyle co ze zwykłymi mielonymi :) A później jakie smaczki;)

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily