Składniki:
- 2 puszki mleczka kokosowego
- szklanka musu truskawkowego ( 2 szkl.truskawek plus 1 łyżeczka cukru)
- 1/2 kg truskawek pokrojonych w plasterki
- 100g cukru pudru
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 2 małe torebki mixu do bitej śmietany- opcjonalnie
- 30 naleśników na które przepis znajdziecie TUTAJ
- opcjonalnie czerwony barwnik
- opcjonalnie 3 łyżki wiórków kokosowych
Puszki mleka kokosowego wstawić na noc do lodówki. Dzień wcześniej można sobie też przygotować naleśniki i wstawić je do lodówki - mamy pewność, że na pewno zdążą wystygnąć ;) Robimy mus truskawkowy: miksujemy na mus truskawki z cukrem i wkładamy do lodówki. Puszki z mleczkiem kokosowym otwieramy i wylewamy z nich wodę pozostawiając tylko tą gęstą cześć. Ubijamy ją w dużej misce na sztywno wraz z cukrem, po czym dodajemy serek mascarpone, mus truskawkowy, olejek waniliowy oraz opcjonalnie barwnik i wiórki. Ubijamy w miarę możliwości do sztywności i dodajemy mix do bitej śmietany i jeszcze chwilę ubijamy (w okresie letnim taki wynalazek jest bardzo przydatny gdyż panujące obecnie temperatury powyżej 35'C źle wpływają na wszelkie ciasta śmietanowe ;)
Można też zamiast fixów dodać żelatynę - ja nie używam bo córka uczulona na wieprzowinę. )
Sam proces robienia warstw wygląda tak : naleśnik -> krem -> naleśnik -> krem -> plasterki truskawek -> naleśnik i tak w kółko. generalnie co drugą warstwę dodaję truskawek. Na koniec obsmarowuję cały tort kremem i obkładam go plasterkami truskawek. Wkładam do lodówki na min 3 h by zastygło i nie rozpadało się przy krojeniu i gotowe!
Smacznego
Sandra
robi wrażenie ;)
OdpowiedzUsuńImponujący ;) A kokos i truskawki to zawsze dobre połączenie! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńsuper inny niz wszystkie
OdpowiedzUsuń