Składniki:
- 2 cukinie
- średnia cebula
- pół dużej czerwonej papryki
- 400 g pieczarek
- 1 torebka kaszy gryczanej prażonej (myślę że ryż też będzie ok dla tych, którzy kaszy nie lubią)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- pół łyżeczki masła
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni natłuszczonej masłem. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy chwilę się razem podsmażą dorzucić pokrojone drobno pieczarki i poczekać aż odparuje cała woda. W miedzy czasie dokładnie umyć cukinię, przekroić wzdłuż i wydrążyć żeby powstały łódeczki. To co wydrążyliśmy pokroić drobno i dorzucić do pieczarek. Dodać dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę i potrzymać jeszcze chwilę razem na patelni. W garnuszku ugotować kaszę. Gdy będzie gotowa odcedzić i połączyć z farszem pieczarkowym. Cukinie posolić i popieprzyć, wypełnić farszem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 min.
Dobrze jest zakryć cukinie folią aluminiową.
Można na wierzch posypać serem, ale ja postanowiłam zrobić wersje bardziej light :)
Smacznego
Świetne danie! Dziękuję za udział w akcji:)
OdpowiedzUsuń46 year-old Social Worker Jedidiah Pedracci, hailing from Bow Island enjoys watching movies like "World of Apu, The (Apur Sansar)" and Urban exploration. Took a trip to Historic City of Ayutthaya and drives a Alfa Romeo Tipo 256 Cabriolet Sportivo. sprawdz to,
OdpowiedzUsuń