sobota, 15 czerwca 2013

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i pieczarkami

Coś mnie wzięło na cukinię... pomyślałam, że skoro mam jeszcze pieczarki mogłabym nią nimi nafaszerować... takie warzywne zapiekanki :) ale że trochę węglowodanów też potrzeba postanowiłam dorzucić kaszę gryczaną, którą tak na prawdę lubię od niedawna ;)




Składniki:
  • 2 cukinie
  • średnia cebula
  • pół dużej czerwonej papryki
  • 400 g pieczarek
  • 1 torebka kaszy gryczanej prażonej (myślę że ryż też będzie ok dla tych, którzy kaszy nie lubią)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • pół łyżeczki masła 

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni natłuszczonej masłem. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy chwilę się razem podsmażą dorzucić pokrojone drobno pieczarki i poczekać aż odparuje cała woda. W miedzy czasie dokładnie umyć cukinię, przekroić wzdłuż i wydrążyć żeby powstały łódeczki. To co wydrążyliśmy pokroić drobno i dorzucić do pieczarek. Dodać dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę i potrzymać jeszcze chwilę razem na patelni. W garnuszku ugotować kaszę. Gdy będzie gotowa odcedzić i połączyć z farszem pieczarkowym. Cukinie posolić i popieprzyć, wypełnić farszem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 min. 
Dobrze jest zakryć cukinie folią aluminiową.
Można na wierzch posypać serem, ale ja postanowiłam zrobić wersje bardziej light :)


Smacznego

Ola :)










Zainspiruj się kaszą!

2 komentarze:

  1. Świetne danie! Dziękuję za udział w akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. 46 year-old Social Worker Jedidiah Pedracci, hailing from Bow Island enjoys watching movies like "World of Apu, The (Apur Sansar)" and Urban exploration. Took a trip to Historic City of Ayutthaya and drives a Alfa Romeo Tipo 256 Cabriolet Sportivo. sprawdz to,

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily