sobota, 8 czerwca 2013

Tatar wołowy

Tatar to chyba ulubiona przystawka do wódeczki na polskich weselach. Mój mąż jest jej miłośnikiem tylko nie wiem dlaczego przypomina sobie o nim wtedy kiedy nie powinno się go raczej jeść - w lecie.
Tatar jest potrawą kompletnie nie skomplikowaną, nie wymagającą praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych, nie wymaga gotowania, smażenia, pieczenia na dodatek jest jednonaczyniowa ;)



Składniki:
  • 250g mięsa wołowego - łopatka
  • odrobinę wody - powiedzmy 2 łyżki
  • 1 cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 żółtka
Wykonanie:
Mięso mielimy kilkukrotnie na drobno. Dodajemy wodę, oliwę z oliwek, sól i pieprz, maggi i żółtko.
Mieszamy bardzo dokładnie i formujemy kulkę. W kulce robimy dołek i dodajemy drugie żółtko. Cebulę i ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Układamy wokół na talerzu.
Smacznego
Sandra

2 komentarze:

  1. Hmmm sporo tych dodatków na tak małą ilość mięsa. Szkoda bo to wołowina ma być bohaterem w tym daniu ... I brak wody w przepisie, niezbędnej do udanego tatara

    OdpowiedzUsuń
  2. racja zapomniałam dopisac wode ;) dzieki juz dopisuje!!dodatków sporo ale jeść wszystkich nie trzeba ;)

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily