Tatar jest potrawą kompletnie nie skomplikowaną, nie wymagającą praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych, nie wymaga gotowania, smażenia, pieczenia na dodatek jest jednonaczyniowa ;)
Składniki:
- 250g mięsa wołowego - łopatka
- odrobinę wody - powiedzmy 2 łyżki
- 1 cebula
- 4 ogórki kiszone
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka maggi
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 żółtka
Mięso mielimy kilkukrotnie na drobno. Dodajemy wodę, oliwę z oliwek, sól i pieprz, maggi i żółtko.
Mieszamy bardzo dokładnie i formujemy kulkę. W kulce robimy dołek i dodajemy drugie żółtko. Cebulę i ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Układamy wokół na talerzu.
Smacznego
Sandra
Hmmm sporo tych dodatków na tak małą ilość mięsa. Szkoda bo to wołowina ma być bohaterem w tym daniu ... I brak wody w przepisie, niezbędnej do udanego tatara
OdpowiedzUsuńracja zapomniałam dopisac wode ;) dzieki juz dopisuje!!dodatków sporo ale jeść wszystkich nie trzeba ;)
OdpowiedzUsuń33 yr old Project Manager Florence Norquay, hailing from Haliburton enjoys watching movies like "Truman Show, The" and Yo-yoing. Took a trip to Wieliczka Salt Mine and drives a Ferrari 250 GT SWB California Spider. kliknij tutaj, aby przesledzic
OdpowiedzUsuń