sobota, 11 sierpnia 2012

Domowy ekstrakt z wanilii

Wszyscy wiemy, że co domowe to lepsze - niemalże bez wyjątku (no chyba, że jemy coś pierwszy raz w życiu...to wiadomo). Nasza podglądaczka zapytała mnie dzisiaj w jakim sklepie sieciowym można kupić ekstrakt z wanilii. Znam tylko 1 taki sklep i niestety do najtańszych on nie należy. Jak wiadomo wanilia ma swoją cenę.Kiedyś widziałam program Pana Cejrowskiego "Boso przez świat" w którym to ów pan opowiadał o mozolnym procesie powstawania lasek wanilii w takiej postaci, która kupujemy w sklepie.
Otóż oryginalnie wanilia pochodzi z meksyku ( i tylko tam jest zapylana przez pszczoły) jednakże co druga laska wanilii jest z Madagaskaru, gdzie jest zapylana ludzka ręką! Mozolna praca za pomocą szpileczki, niesamowitej cierpliwości i sprawnego oka. Następnie strąk rośnie przez 9 miesięcy, gdzie w ciągu pierwszego miesiąca osiąga swoja odpowiednia długość a kolejne 8 miesięcy dojrzewa. Po 9 miesiącach jest zrywana przez hodowców i przewożona do przetwórni, gdzie się ją gotuję kilka min. w 65'C po to by "zabić grzyby i inne świństwa". Gdy się wygotowało trzeba wysuszyć co zajmuje kilka miesięcy( w tym czasie strączki nabierają swojego zapachu).Po wysuszeniu laski wanilii się mierzy i dzieli na odpowiednie klasy. I < 10cm, II 10-15cm, III >15cm. Pakowana jest w paczuszki sprzedawana, przewożona różnymi środkami transportu, sprzedawana dystrybutorom przypraw gdzie jak pakowana pojedynczo do opakowania. To musi mieć swoją cenę!a warto napomknąć, że wanilia jest drugą najdroższą przyprawą na świecie, zaraz po szafranie.

Wracając do ekstraktu z wanilii


                                                       
Składniki:

  • 2 laski wanilii
  • szkl. wódki/ brandy
  • karafka(słoik, buteleczka lub cokolwiek co można zakręcić)
Wykonanie:
Laski wanilii przecinamy wzdłuż ale tak by nie przeciąć ich całych i by końcówki były nietknięte. Do karafki wkładamy wanilie, zalewamy szklanka wódki, zamykamy karafkę i przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu przez trzy miesiące od czasu do czasu wstrząsając. Po trzech miesiącach gotowe ;)





Gdzies przeczytałam, że tak samo dobrze nadają się użyte już laski wanilii- dodajemy do nich po prostu mniej wódki.

Ekstrat z wanilii można używać do wszelkiego rodzaju wypieków, kremów, lodów

Sandra

** za 3 miesiące wrzucę zdjęcia gotowego ekstraktu


zgodnie z obietnicą wrzócam zdj. gotowego ekstraktu :)
 

2 komentarze:

  1. podglądaczka... poczułam się jak jakiś zboczeniec ;-p i fajny pomysł jeszcze nie słyszałam, ale może przetestuje w 'wolnej chwili' ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. hihihi no moja droga chciałam byś poczuła się wyjątkowo;)
    sandra

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily