Składniki:
- 0,5kg wątróbki drobiowej
- 1 jabłko pokrojone
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- sól i pieprz
- mąką
- olej
- masło sklarowane
Wykonanie:
Wątróbkę opłukać i dokładnie oczyścić ze wszystkich żyłek następnie osuszyć. Obtoczyć każdą w mące i na chwilę odstawić. Na patelni rozgrzać pół na pół masła i oleju. Wrzucać wątróbkę i obsmażyć z każdej strony i nakłuć delikatnie widelcem. Dorzucić cebulę oraz jabłko i mocno przysmażyć. To bardzo ważne by wątróbka była mocno przyrumieniona- inaczej będzie niesmaczna.Gdy jabłuszko zmięknie, cebula się zrumieni a wątróbka przysmaży to ściągamy całość z ognia, przekładamy na talerz i solimy oraz pieprzymy. Podałam z tłuczonymi ziemniaczkami z masełkiem, ogórkiem kiszonym i surówką na którą przepis jeszcze kiedyś wrzucę :)
Smacznego
Sandra
P.S. wybaczcie jakość zdjęć ale wątróbka do fotogenicznych niestety nie należy
bierze udział w akcji "Sposób na wątróbkę"
bierze udział w akcji "Sposób na wątróbkę"
45 yr old Executive Secretary Travus Kesey, hailing from McBride enjoys watching movies like Major League and Running. Took a trip to Historic Bridgetown and its Garrison and drives a 3500. Idz do strony internetowej
OdpowiedzUsuń