czwartek, 25 października 2012

watróbka drobiowa z jabłuszkiem

Kolejne danie nienawidzone przez większość ludzi, których znam. Zdecydowanie za rzadko gości na moim stole:( ale prawda jest taka, że wątróbkę trzeba umieć zrobić.Ważną zasadą przy robieniu wątróbki jest to że NIE WOLNO JEJ SOLIĆ PRZED USMAŻENIEM. Nooo chyba, że lubimy jeść twarda niesmaczną gumową podeszwę w co wątpię. By dobrze wyszła warto ją nakłuć trochę widelcem podczas smażenia i mieć nadzieje, że drób nie cierpiał na alkoholizm:)


Składniki:

  • 0,5kg wątróbki drobiowej
  • 1 jabłko pokrojone 
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • sól i pieprz
  • mąką 
  • olej
  • masło sklarowane
Wykonanie:
Wątróbkę opłukać i dokładnie oczyścić ze wszystkich żyłek następnie osuszyć. Obtoczyć każdą w mące i na chwilę odstawić. Na patelni rozgrzać pół na pół masła i oleju. Wrzucać wątróbkę i obsmażyć z każdej strony i nakłuć delikatnie widelcem. Dorzucić cebulę oraz jabłko i mocno przysmażyć. To bardzo ważne by wątróbka była mocno przyrumieniona- inaczej będzie niesmaczna.Gdy jabłuszko zmięknie, cebula się zrumieni a wątróbka przysmaży to ściągamy całość z ognia, przekładamy na talerz i solimy oraz pieprzymy. Podałam z tłuczonymi ziemniaczkami z masełkiem, ogórkiem kiszonym i surówką na którą przepis jeszcze kiedyś wrzucę :)
Smacznego 
Sandra




P.S. wybaczcie jakość zdjęć ale wątróbka do fotogenicznych niestety nie należy



bierze udział w akcji "Sposób na wątróbkę"

Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily