niedziela, 7 października 2012

Kotlety schabowe inne niż tradycyjne

Schabowy... Każdy polak zna ten smak! Bo kto nie lubi schabowych?? Tradycyjne schabowe z ziemniaczkami i mizerią...mmm.. PYCHA!!! M przyszedł dziś do mnie i powiedział, że właśnie na schabowe ma ochotę. Oczywiście ja, jak to ja mimo całej mojej miłości do tradycyjnych kotletów musiałam troszeczkę pokombinować. Wyszło bardzo, bardzo smaczne! I mimo, że M usłyszawszy, iż nie będzie tradycyjnego kotleta trochę kręcił nosem to już przy jedzeniu nie zastanawiał się ani sekundy tylko wcinał, aż mu się uszy trzęsły :)


Składniki:

  • Schab (na ok. 4 plasterki)
  • spora cebula
  • 4 plasterki sera żółtego lub mozzarelli
  • bułka tarta
  • jajko
  • majonez
  • ketchup
  • przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso czyścimy, odkrawamy zbędny nadmiar tłuszczu i kroimy na plastry. Rozbijany i doprawiamy. Następnie panierujemy w jajku i w bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz dość mocno, tak że gdy położymy kotleta panierka nie będzie go chłonąć tylko od razu się "zamknie". Smażymy na rumiano z obu stron i ściągamy na papierowy ręcznik. Gdy kotlety się smażą kroimy cebulę w piórka i wrzucamy ją na patelnie po kotletach. Cebula się smaży więc pora rozgrzać piekarnik do ok 180 stopni. Z majonezu i ketchupu robimy sos. Kotlety wykładamy na blachę, smarujemy sosem, kładziemy zrumienioną cebulkę i przykrywamy serem. Wkładamy do piekarnika na ok 10 min, aż ser się ładnie rozpuści.

Ja kotlety podałam tradycyjnie z gniecionymi ziemniaczkami i mizerią (dla mnie) oraz kiszonym ogórkiem dla M.

Najpiękniejsze w tym przepisie jest to, że jest tak banalnie prosty i szybki, a można fajnie urozmaicić tradycyjnego schabowego :)

Smacznego!


Ola

4 komentarze:

  1. Taka wersja schabowych bardzo mi się podoba :) Jest ser, czyli jest pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do spróbowania! Wstyd się przyznać, ale sama zjadłam dwa ;p tak mi smakowały!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie lubię! Tzn. zdecydowanie wolę inną formę podawania mięsa. Ale dla zwolenników schabowego fajne urozmaicenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na prawdę nie lubisz schabowych?! No tego jeszcze nie spotkałam;p

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily