niedziela, 21 października 2012

Spaghetti z klopsikami

Aż mi się przypomniała słynna scena z Zakochanego Kundla:) Makaron z mięsnymi kuleczkami na zapleczach restauracji:) coś pięknego:) skoro bajkowe psy mogły mieć taką ucztę to i my możemy. Zwykłe spaghetti się już przejadło. Czas na coś innego.

Składniki
  • 300g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/5 kajzerki
  • trochę mleka
  • makaron spaghetti
  • 2 łyżki świeżego oregano
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • tarty parmezan lub inny ulubiony ser
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Wykonanie:
Bułkę namaczamy w mleku.W rondelku rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i wrzucamy do rondelka. Smażymy do zeszklenia i wrzucamy pomidory w puszcze z całą zalewą oraz po 1 łyżce ziół. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy chwilę by sos trochę zgęstniał. Mięso mielone wkładamy do miski i dorzucamy do niego po resztę posiekanej bazylii i oregano oraz musztardę i 1 ząbek posiekanego czosnku. Odciskamy bułkę drzemy na malutkie kawałeczki i również dodajemy do mięsa.Gdy mięso będzie się wydawać za bardzo zbite można dodać zwykłej zimne wody. Wszystko razem mieszamy i formujemy małe mięsne kuleczki. Wkładamy do gotującego się sosu i dalej gotujemy ok 20 min. W garnku gotujemy makaron spaghetti wg instrukcji na opakowaniu.Ugotowany makaron hartujemy zimną wodą i wkładamy na talerzy. Na makaron kładziemy pulpeciki, zalewamy je sosem i posypujemy serem. Dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego 


Sandra

Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily