- 300g mięsa mielonego drobiowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/5 kajzerki
- trochę mleka
- makaron spaghetti
- 2 łyżki świeżego oregano
- 2 łyżki świeżej bazylii
- tarty parmezan lub inny ulubiony ser
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- puszka pomidorów
- sól
- pieprz
- cukier
Wykonanie:
Bułkę namaczamy w mleku.W rondelku rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i wrzucamy do rondelka. Smażymy do zeszklenia i wrzucamy pomidory w puszcze z całą zalewą oraz po 1 łyżce ziół. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy chwilę by sos trochę zgęstniał. Mięso mielone wkładamy do miski i dorzucamy do niego po resztę posiekanej bazylii i oregano oraz musztardę i 1 ząbek posiekanego czosnku. Odciskamy bułkę drzemy na malutkie kawałeczki i również dodajemy do mięsa.Gdy mięso będzie się wydawać za bardzo zbite można dodać zwykłej zimne wody. Wszystko razem mieszamy i formujemy małe mięsne kuleczki. Wkładamy do gotującego się sosu i dalej gotujemy ok 20 min. W garnku gotujemy makaron spaghetti wg instrukcji na opakowaniu.Ugotowany makaron hartujemy zimną wodą i wkładamy na talerzy. Na makaron kładziemy pulpeciki, zalewamy je sosem i posypujemy serem. Dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego
Sandra
39 yr old Accountant I Courtnay Nye, hailing from Port Hawkesbury enjoys watching movies like Song of the South and Lockpicking. Took a trip to Carioca Landscapes between the Mountain and the Sea and drives a Supra. tutaj
OdpowiedzUsuń