środa, 24 października 2012

Domowy kisiel

To nie to samo co te sztuczności z torebek. 100% zdrowy i 100% domowy kisiel. Idealny dla małych dzieci. Wczoraj gdy się okazało, że kolejna alergia ( tym razem IBUM)dotknęła moja Z myślałam, że się załamie. Jak to znowu? Ale chyba trzeba się wziąć w garść. Kolejne zalecenia żywieniowe to zero chemii i leków z salicylanami. Chyba da się zrobić:) Chemia jest wszędzie ale postaram się ją ograniczyć do minimum.
Do zrobienia kisielku domowego potrzebujemy bardzo niewiele.




Składniki

  • 200ml domowej roboty soku
  • 1,5 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400ml wody

Wykonanie:
Odlać pół szklanki wody i rozpuścić w niej mąkę ziemniaczaną. W garnku zagotować resztę wody z sokiem.  Posmakować czy jest bardzo słodkie. Jeśli jest bardzo słodkie zostawić, jeśli trochę słodkie lub po prostu słodkie radzę trochę dosłodzić ale to zależy od tego jak słodkie kisiele kto lubi. Gdy woda z sokiem się zagotuje, dodać wodę z mąką i energicznie mieszać aż zgęstnieje. Przelać do salaterek.
Ja lubię bardzo słodkie i bardzo gęste kisiele. Soki  na szczęście robi moja babcia więc mamy ich pod dostatkiem i są one baaardzo słodkie więc nie trzeba kisielków dodatkowo dosładzać. Jeśli ktoś chce rzadszy kisiel, należy użyć mniej mąki.
Smacznego

Sandra


2 komentarze:

Free Blog Template by June Lily