na ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka mleka
- 0,2 l wody
Na farsz:
- mozzarella
- żółty ser
- suszone pomidory
- szynka
- papryka
- papryczka chilli
na sos
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
Wykonanie:
Podane składniki są na kilka wersji naleśnika na wytrwanie:) jednakże w każdej z tej wersji występuje suszony pomidor:) Do rzeczy. Robimy ciasto naleśnikowe. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie tak by nie było grudek. Gdy będzie za rzadkie dodajemy mąki gdy za gęste- mleka.Składniki na farsz kroimy w paseczki. Co do sosu to w kubeczku mieszamy majonez z jogurtem, bazylię drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do kubeczka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie z kropelką oleju, nalewamy ciasta naleśnikowego i smażymy na maksymalnym ogniu z jednej strony, odwracamy i zmniejszamy ogień na minimalny i nakładamy składniki w kompozycji jakiej nam się podoba. U mnie było to w 3 wersjach
wersja 1: mozzarella, suszony pomidor, szynka i sos.
wersja2: żółty ser, suszony pomidor, czerwona papryka, chilli i sos
wersja3: żółty ser, suszony pomidor, chilli, szynka i sos
Zaczynamy oczywiście od sera, by zdążył się on rozpuścić następnie kładziemy pozostałe składniki i polewamy delikatnie sosem. Przekładamy na talerz, zwijamy w rulon i polewamy sosikiem delikatnie.
Smacznego
Sandra
P.S. ciasto neleśnikowe tradycyjnie bez jajka:)
pyszne naleśniki! lubię takie wytrawne :)
OdpowiedzUsuń