wtorek, 2 października 2012

makaron ze szpinakiem

Kto lubi szpinak łapka do góry!W domu panuje zaraza... najlepszymi naturalnymi antybiotykami są czosnek i cebula. Sam w sobie szpinak ma wiele zalet i właściwości zdrowotnych. Reguluje trawienie i wspomaga przyrost tkanki mięśniowej do 20 %! Reguluje wchłanianie tłuszczu, dobrze wpływa na jelita i problemy żołądkowe. A najlepsze w nim jest to, że praktycznie nie ma kalorii!


Składniki:
  • makaron
  • paczka szpinaku mrożonego
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • ser ( my mieliśmy ostry grecki bardzo twardy, doskonale nadaje się też pleśniowy )
  • sól
  • pieprz
  • pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. W garnku ugotować makaron. Do cebuli dodajemy szpinak i smażyć na malutkim ogniu aż odparuje z niego cała woda po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić ok 8 min. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia i wymieszać śmietanę ze szpinakiem. Dodać ugotowany wcześniej makaron i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać serem oraz wyłożyć pomidorkami.
Sandra
Sandra

6 komentarze:

  1. z braku laku moze byc i mrozony, ale jednak i tak najlepszy jest szpinak swiezy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się w 100% ale u nas ciężko dorwać świeży:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świeży spróbuj na bazarku jakimś może ;) a ja to danie robie podobnie acz inaczej, też może wrzucę przepis za jakiś czas ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten ostry grecki właśnie jest podobny do parmezanu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. to chociaż liście, tylko nie mrozony ;) w marketach jest paczkowany - obok sałat mixu sałat umytych.

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily