Składniki:
- makaron
- paczka szpinaku mrożonego
- 4 łyżki śmietany
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- oliwa z oliwek
- ser ( my mieliśmy ostry grecki bardzo twardy, doskonale nadaje się też pleśniowy )
- sól
- pieprz
- pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. W garnku ugotować makaron. Do cebuli dodajemy szpinak i smażyć na malutkim ogniu aż odparuje z niego cała woda po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić ok 8 min. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia i wymieszać śmietanę ze szpinakiem. Dodać ugotowany wcześniej makaron i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać serem oraz wyłożyć pomidorkami.
Sandra
Sandra
z braku laku moze byc i mrozony, ale jednak i tak najlepszy jest szpinak swiezy.
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% ale u nas ciężko dorwać świeży:)
OdpowiedzUsuńświeży spróbuj na bazarku jakimś może ;) a ja to danie robie podobnie acz inaczej, też może wrzucę przepis za jakiś czas ;-)
OdpowiedzUsuńz parmezanem
OdpowiedzUsuńten ostry grecki właśnie jest podobny do parmezanu:)
OdpowiedzUsuńto chociaż liście, tylko nie mrozony ;) w marketach jest paczkowany - obok sałat mixu sałat umytych.
OdpowiedzUsuń46 year-old Environmental Tech Derrick Borghese, hailing from Port McNicoll enjoys watching movies like I Am Love (Io sono l'amore) and Beekeeping. Took a trip to Ilulissat Icefjord and drives a Chevrolet Corvette L88 Convertible. zobacz tutaj
OdpowiedzUsuń