Nie ma co gadać trzeba spróbować!
Składniki:
- 4 łyżki sera żółtego
- 4 jajka
- 2 plasterki szynki
- 1 łyżeczka świeżych ziół
- 4 łyżeczki śmietanki kremówki
- sól i pieprz
- masło
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180'C. Ser ścieramy na wiórki, Szynkę kroimy w kosteczkę a zioła siekamy. Dołki formy muffinkowej (lub kokilki) smarujemy masłem. Na dno sypiemy ser następnie szynkę i zioła. Delikatnie wbijamy na każdego dołka jajko tak by nie uszkodzić żółtka. Solimy, pieprzymy i polewamy śmietanką. Do pozostałych dwóch dołków wlewamy wodę. Gdy robimy 6 jajek można wodę nalać do osobnego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15min. Należy sprawdzać od czasu do czasu i wyciągnąć w odpowiednim momencie tak by żółtko było jeszcze płynne a białko ścięte.
Jeszcze w formie muffinkowej
i na naszym stole podczas śniadania:)
Sandra
takie kuszące, niby takie zwykłe a jednak nie:)
OdpowiedzUsuń