wtorek, 23 października 2012

Bitki wołowe w sosie winnym z kluseczkami

Kocham bitki. koniec.

Składniki:
  • 0.8 kg wołowiny
  • 1,5 kieliszka wina
  • sól i pieprz
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • mąka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 0,5l warzywnego bulionu
  • mała łyżeczka miodu

Wykonanie:
Mięso pokroić w plastry i roztłuc tłuczkiem. Posolić, popieprzyć i delikatnie posypać mąką. Rozgrzać patelnie z oliwą i obsmażać płaty mięsa z każdej strony. Włożyć mięso do garnka i na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dorzucić do garnka. Zalać całość bulionem i dodać przecier, musztardę, paprykę i wino. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Najlepsze na następny dzień

Kluski śląskie
Składniki:

  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowanie ugniatamy praską do ziemniaków i wyrównujemy w garnku. Dzielimy na 4 części. Wyciągamy 1/4 i wsypujmy na puste miejsce mąki ziemniaczanej. Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki. Formujemy malutkie kuleczki i palcem robimy dołek. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Wrzucamy kluseczki i mieszamy by nie przywarły. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze minutę i wyciągamy. Polewamy sosem :)

Ugotowane kluseczki śląskie

 podano do stołu

i już na talerzu

Smacznego
Sandra

3 komentarze:

  1. Wygląda przesmacznie! Jakiego rodzaju w sensie łopatka czy czego użyłaś do bitek?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie w miesnym kawalek nazywal sie "de lux" ale podejżewam, że to było takie zrazowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no spróbujemy:)

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily