Składniki:
- 0.8 kg wołowiny
- 1,5 kieliszka wina
- sól i pieprz
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- mąka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 0,5l warzywnego bulionu
- mała łyżeczka miodu
Wykonanie:
Mięso pokroić w plastry i roztłuc tłuczkiem. Posolić, popieprzyć i delikatnie posypać mąką. Rozgrzać patelnie z oliwą i obsmażać płaty mięsa z każdej strony. Włożyć mięso do garnka i na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dorzucić do garnka. Zalać całość bulionem i dodać przecier, musztardę, paprykę i wino. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Najlepsze na następny dzień
Kluski śląskie
Składniki:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowanie ugniatamy praską do ziemniaków i wyrównujemy w garnku. Dzielimy na 4 części. Wyciągamy 1/4 i wsypujmy na puste miejsce mąki ziemniaczanej. Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki. Formujemy malutkie kuleczki i palcem robimy dołek. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Wrzucamy kluseczki i mieszamy by nie przywarły. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze minutę i wyciągamy. Polewamy sosem :)
Ugotowane kluseczki śląskie
podano do stołu
i już na talerzu
Smacznego
Sandra
Wygląda przesmacznie! Jakiego rodzaju w sensie łopatka czy czego użyłaś do bitek?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
u mnie w miesnym kawalek nazywal sie "de lux" ale podejżewam, że to było takie zrazowe:)
OdpowiedzUsuńno spróbujemy:)
OdpowiedzUsuń