poniedziałek, 29 października 2012

Bułki żytnie

Ostatnimi czasy staram się rezygnować z białej mąki pszennej, a że nie do końca ufam "żytnim" lub "pełnoziarnistym" bułkom z piekarni postanowiłam zrobić je sama w domu. Wyszły pachnące, chrupiące, smaczniutkie i na pewno zdrowsze niż te kupione.



Składniki (na 8 sztuk):

  • 0,5 kg mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 30 dkg drożdży
  • ok 3/4 szklanki wody
  • ok 0,5 szklanki mleka
  • odrobina cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatki (u mnie otręby owsiane, pestki dyni i słonecznika)
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy mąkę, sól i proszek. W drugiej cieple mleko z wodą, cukrem i drożdżami. W mące robimy wgłębienie, wlewamy drożdże i nie mieszając czekamy chwile, aż zaczną pracować. Następnie wyrabiamy ciasto i dodajemy pestki i otręby. Obsypujemy mąką z wierzchu i dostawiamy przykryte ściereczką na ok godzinę. Po godzinie wykładamy ciasto na obsypany mąką żytnią blat. Ciasto powinno być gęste i klejące. Formujemy 8 bułek i układamy na blaszcze przykrytej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 20 min. Na koniec spryskujemy je z wierzchu wodą, posypujemy z wierzchu nasionami i wkładamy do piekarnika. Na dno piekarnika wystawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Pieczemy w ok 220 stopniach przez 30 min.

Ważne, żeby ciasto było gęste... była to moja pierwsza próba i dodałam za dużo wody (w przepisie jest już jej mniej niż użyłam) dlatego trochę się rozpłynęły, ale już niedługo podejmę drugą próbę i wówczas wstawię zdjęcia mam nadzieje pięknych wyrośniętych bułeczek :) Nie mniej jednak bułeczki są bardzo dobre :) !

Smacznego 

Ola



2 komentarze:

  1. Czy moge dodać pol na pol maki 720 i 2000?

    OdpowiedzUsuń
  2. 30 dag drożdży to jest 0,3kg, czyli 3 paczki. Upiekłabyś z tego 20 spodów do pizzy. a tu mamy 0,5kg mąki.

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily