czwartek, 1 listopada 2012

Pizza na razowym cieście

Jak już kiedyś wspominałam uwielbiam pizze!! Idealna gdy w lodówce mamy resztki i trzeba coś z nimi zrobić. Tym razem jednak postanowiłam zrobić pizze na razowym cieście i jedno wiem na pewno... Mogłabym jeść tylko taką! Ciasto wyszło mięciutkie (nawet na następny dzień), puszyste i przepyszne. Polecam każdemu- bez wyjątku.

Składniki (na 3 duże blachy):
  • 0,5 kg kg mąki pszennej
  • 0,5 kg mąki razowej
  • ok 1l mleka
  • kostka drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 3- 4 łyżki oleju
  • ulubione dodatki
Wykonanie:
Generalnie wykonanie pizzy na cieście razowym niewiele się różni od tej na zwykłym cieście pszennym. Jedyne co zmieniamy to rodzaj mąki oraz to, że do wymieszanej mąki z solą dodajemy proszek do pieczenia (powoduje on że ciasto ładnie rośnie i nie jest suche ani twarde na następny dzień. Jeżeli przygotowujemy pizze tylko na jedną porcję możemy zrezygnować z proszku). Warto również przed pieczeniem odstawić przygotowana pizzę na ok 20 min. Ciasto razowe jest cięższe i potrzebuje chwili żeby wyrosnąć. Ponad te zmiany pizze przygotowujemy wg tego przepisu.

Smacznego !

Ola

2 komentarze:

Free Blog Template by June Lily