piątek, 2 listopada 2012

Zupa z fasolki szparagowej - szparagówka

Po powrocie z Paryża i odpoczynku czas wrócić do gotowania. Przez 5 dni żywiliśmy się głównie winem i bagietkami... czasem jakimiś chipsami czy pistacjami. Zatęskniliśmy za zupą! Słowo daje nie widziałam tam nikogo kto by jadł zupę! Nie wyobrażam już sobie nie jeść zup:) Dlatego też zrobiłam zupę z fasolki szparagowej żółtej, która jakimś cudem przetrwała te kilka dni w lodówce:) Zupa jest pyszna, zdrowa i mało kaloryczna. Jedna porcja (miska 250ml) ma ok 100kcal


Składniki:
  • 2 garści fasolki szparagowej żółtej
  • 2l. rosołu (może być bulion lub ostatecznie kostka rosołowa)
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Zaczynamy od ugotowania rosołu. Gdy się ugotuje oczyszczamy go i z warzyw zostawiamy marchewkę którą kroimy w kosteczkę. Fasolkę dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałeczki po czym wrzucamy do rosołu. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i również dorzucamy do rosołu. Gotujemy ok 20 min pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem. W szklance mieszamy trochę przestudzoną zupą ze śmietana temperatury pokojowej( by się nam nie zważyła) i dolewamy do reszty zupy. Dobrze smakuje z zieloną pietruszką ale niestety zabrakło :)
Smacznego

Sandra

Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily