niedziela, 4 listopada 2012

Schab w ziołach z suszonymi pomidorami i serem

Cudowne, aromatyczne, soczyste danie. Nie przepadam ostatnimi czasy za wieprzowiną (może podświadomie dlatego, że mojej Z nie wolno jej jeść) a tym bardziej już za schabowym w innej wersji niż naszej standardowej. Jednakże schab z rękawa jest tak soczysty i aromatyczny, że smażony schabowy chwilowo się może schować :) Jedyne czego żałuje to to, że za mało napchałam do środka pomidorów i sera.


Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • kilka suszonych pomidorów
  • kulka mozzarelli lub innego ulubionego sera
  • zioła: tymianek i bazylia
  • 5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • rękaw do pieczenia 
Wykonanie:
Schab dokładnie umyć i czyścić. Wykroić długim nożem w środku dziurę. Pomidory i ser pokroić w paski. Jeden ząbek czosnku zgnieść i wcisnąć w środek mięsa. Całą dziurę w środku upchać pomidorami i serem aż do oporu. Pozostały czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim mięso. Posolić, popieprzyć i mocno posypać ziołami. Włożyć do rękawa i trzymać w lodówce min godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180'C i piec przez ok godzinę. Ja podałam z ziemniaczkami z piekarnika z tymiankiem i tarta marchewką z jabłuszkiem.
Smacznego

Sandra

Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily