środa, 7 listopada 2012

drożdżowe babeczki z mąki orkiszowej z nadzieniem z czarnej porzeczki

Przy okazji robienia babeczek wytrawnych  zrobiłam też kilka na słodko. Taka mała alternatywa dla standardowych rogalików z dżemem:) Polecam!



Składniki:
  • 125ml ciepłego mleka
  • 125g. mąki orkiszowej
  • 125g. mąki pszennej tortowej
  • 20g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 30g masła roślinnego( zwykłe też może być)
  • słoiczek domowego dżemu z czarnej porzeczki


Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz sól i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15min. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy sól oraz rozczyn. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto będzie zbyt kleiste dodać więcej mąki. Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Oprószamy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość o 0,5 cm. Wykrawamy dwa rodzaje kółek (mniejsze na spód i większe na kapelusz) Większym kołem oblepiamy papilotki. Wkładamy w środek dżem i zaklejamy kapelusikiem. Nakłuwamy trochę widelcem i pieczemy 12 min w 200'C ( z termoobiegiem)
Smacznego 


Comments:

Prześlij komentarz

Free Blog Template by June Lily