poniedziałek, 26 listopada 2012

Domowy smalec z jabłuszkiem

Przyznaje szczerze... nienawidziłam smalcu. Jest tłusty i brzydko wygląda. Ma więcej przeciwników niż zwolenników bo przecież jest taki nie zdrowy, niedietetyczny i w ogóle najgorszy na świecie.A ja wam mówię: no i co z tego? JEST PYSZNY! z jabłuszkiem i ogóreczkiem. Rozpływa się w ustach. Kocham go i już.



Składniki:
  • 0,5kg słoniny
  • 100g boczku wędzonego
  • duże jabłko
  • duża cebula
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Słoninę kroimy bardzo drobniutko w kostkę i na małym ogniu topimy ok 15min. Kroimy boczek również w drobną kostkę i wytapiamy dalej razem ze słoniną. Gdy z boczku zaczyna się robić małe skwareczki dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i jabłuszko. Na minimalnym ogniu smażymy do zrumienienia się na złoto cebulki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy trochę przestygnie przelewamy do naczynia. Jeśli chcemy by skwareczki nie były na dnie tylko wymieszane razem z tłuszczem, najpierw przelewamy płyn, gdy przestygnie dość mocno wsypujemy skwareczki i mieszamy. Wkładamy do lodówki do całkowitego przestudzenia. Najlepiej oczywiście smakuje z kiszonym ogórkiem na który przepis znajdziecie tutaj
Smacznego
Sandra

1 komentarze:

  1. Hej! Wyróżniłam Cię w programie Liebster Blog! Zapraszam do zabawy, pytania na moim blogu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily