Pyszne, pożywne i niesamowicie syte! Z podanych składników wyszły mi 4 naleśniki i słowo daje najedliśmy się nimi do syta.
Przepis na ciasto naleśnikowe jest typowy dla wegan i alergików uczulonych na pszenicę, mleko oraz jaja.
Oczywiście można mleko sojowe zamienić na zwykłe krowie a śmietankę sojowa na zwykłą 12.
Oczywiście można mleko sojowe zamienić na zwykłe krowie a śmietankę sojowa na zwykłą 12.
- 4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody gazowanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kropelka oleju
- prażone jabłuszka najlepiej domowej roboty
- śmietana sojowa do polania naleśników
Wykonanie:
Z mąki orkiszowej i ziemniaczanej, mleka, wody i proszku do pieczenia zrobić ciasto naleśnikowe. Rozgrzać patelnię z kropelką oliwy i smażyć naleśniki na rumiano z 2 stron. Zdjąć i wysmarować prażonymi jabłuszkami. Zwinąć w rulon i polać śmietanką.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji "skarby jesieni dla alergika" oraz "szukamy alternatywy dla mąki pszennej"
Jakie wspaniałe... Na pewno były smaczne :D
OdpowiedzUsuńByły:) bo się szybko zmyły:) ale za to teraz nie możemy się ruszać jesteśmy tak strasznie najedzone.
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie jadłam! jutro je zrobie!
OdpowiedzUsuńUhu widzę tu coś dla mnie, ostatnio chodzą za mną naleśniczki :D
OdpowiedzUsuńNalesniczki- rewelacja!! i jakie zdrowe))
OdpowiedzUsuńCzy jest ze mna cos nie tak jak mi wyszly 3 z podanej porcji i zjadlam je sama? ;)
OdpowiedzUsuńhaha może miałaś większą patelnie ;) ale jak zjadłaś sama to smakowały!
OdpowiedzUsuńWitam. Jak długo smaży się takie naleśniki?
OdpowiedzUsuń