wtorek, 16 października 2012

Orkiszowe naleśnik bez jajek i mleka z prażonymi jabłuszkami

Po raz kolejny na naszym stole zagościły naleśniki:) Dla odmiany orkiszowe i z jabłuszkami:)
Pyszne, pożywne i niesamowicie syte! Z podanych składników wyszły mi 4 naleśniki i słowo daje najedliśmy się nimi do syta.
Przepis na ciasto naleśnikowe jest typowy dla wegan i alergików uczulonych na pszenicę, mleko oraz jaja.
Oczywiście można mleko sojowe zamienić na zwykłe krowie a śmietankę sojowa na zwykłą 12. 


Składniki
  • 4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kropelka oleju 
  • prażone jabłuszka najlepiej domowej roboty
  • śmietana sojowa do polania naleśników
Wykonanie:
Z mąki orkiszowej i ziemniaczanej, mleka, wody i proszku do pieczenia zrobić ciasto naleśnikowe. Rozgrzać patelnię z kropelką oliwy i smażyć naleśniki na rumiano z 2 stron. Zdjąć i wysmarować prażonymi jabłuszkami. Zwinąć w rulon i polać śmietanką.
Smacznego!
Sandra

8 komentarze:

  1. Jakie wspaniałe... Na pewno były smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Były:) bo się szybko zmyły:) ale za to teraz nie możemy się ruszać jesteśmy tak strasznie najedzone.

    OdpowiedzUsuń
  3. takich jeszcze nie jadłam! jutro je zrobie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uhu widzę tu coś dla mnie, ostatnio chodzą za mną naleśniczki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nalesniczki- rewelacja!! i jakie zdrowe))

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy jest ze mna cos nie tak jak mi wyszly 3 z podanej porcji i zjadlam je sama? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. haha może miałaś większą patelnie ;) ale jak zjadłaś sama to smakowały!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Jak długo smaży się takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily