Składniki:
- mąka
- mleko
- woda
- jajo
- pieczarki
- cebula
- ser
- przyprawy (sól, pieprz, czerwona słodka papryka)
- olej do smażenia
Wykonanie:
Naleśniki:
Zrobić ciasto na naleśniki: mąkę, jajo, wodę i mleko wymieszać w misce. Niestety nie znam dokładnie proporcji, ponieważ naleśniki robię od kiedy pamiętam i zawsze na oko. Ciasto powinno być dość rzadkie, jeżeli zależy nam na cienkich naleśnikach. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki z obu stron. Naleśnik należy szybko odwrócić gdy zobaczymy że jego boki "odstają" od patelni.
Farsz:
Pieczarki myjemy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ja na natłuszczonej patelni aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i podsmażamy na średnim ogniu tak długo, aż odparuje cała woda. Doprawiamy na koniec solą, pieprzem i papryką.
Na gorącego naleśnika, wykładamy trochę żółtego sera (startego lub w plasterkach) i przykrywamy pieczarkami. Naleśnika zawijamy i podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem.
Naleśniki szybko znikają, fantastycznie smakują i są prostym i tanim obiadem. Polecam :)
Ola
Pychota :)
OdpowiedzUsuńszybko znikały z talerza :)
OdpowiedzUsuń39 yr old Assistant Manager Shane Ferraron, hailing from Dauphin enjoys watching movies like "Awakening, The" and Scuba diving. Took a trip to Boyana Church and drives a DeVille. post
OdpowiedzUsuń