poniedziałek, 8 października 2012

SPAGHETTI AL POMODORO

Kolejny makaron. Wychodzi na to, że chyba kocham makarony. Dzisiaj spaghetti z sosu pomidorowego z dodatkiem cebulki ,czosnku i bazyli a na dodatek posypany serem (parmezan lub ser grecki twardy). Pyszny minimalizm.



Składniki:

  • ok 70dag pomidorów ( mogą być z puszki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • ser




Wykonanie:
Pomidory sparzyć we wrzątku zdjąć z nich skórkę i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać oliwę na patelni. Pokroić cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pomidory i posiekany czosnek.Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz porwanymi listkami bazylii.Ugotować makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię do sosu i wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać wiórkami parmezanu.
Smacznego

2 komentarze:

  1. Też taki planowałam zrobić :) ale na razie mam zbyt pełną lodówę ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. 53 year-old Software Consultant Shane Cater, hailing from Longueuil enjoys watching movies like Americano and Sculpting. Took a trip to Kenya Lake System in the Great Rift Valley and drives a Ferrari 275 GTB/4. dodatkowy odczyt

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily