piątek, 19 października 2012

Kompot z jabłek z cynamonem

Jabłka i cynamon najbardziej mi się kojarzą z jesienią! Kompot jest pyszny, zdrowy i cudownie pachnie! Podane proporcje są oczywiście orientacyjne i każdy sobie doprawi sam do smaku. Jabłka mogą być słodsze lub kwaśniejsze, ktoś może lubić bardziej goździkowy posmak lub mniej. Także proponuję proporcje dobrać samodzielnie :)

Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon
  • 5 goździków
  • woda
Wykonanie:
Jabłka bardzo dobrze umyć, ale nie obierać. Pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda jabłka oraz ogonek. Wrzucić do 3l garnka i zalać wodą. Dodać cukier (ilość  tak naprawdę wg uznania i smaku), korę cynamonu i/ lub cynamon sproszkowany oraz goździki.Gotować aż jabłka zmiękną. Po ostudzeniu nadaję się do picia.
Sandra



przepis bierze udział w acji "Skarby jesieni w kuchni alergika"

4 komentarze:

  1. Od dwóch tygodni próbuję się zabrać za kompot jabłkowy ale jakoś rady nie daje ;-) wasz wygląda pysznie :-) na wynos moge prosić??

    OdpowiedzUsuń
  2. Kompot z jabłek zawsze można mieć świeży, kiedy się samemu robi. Z dodatkiem cynamonu na jesienne wieczory jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię zimą popijać takie kompociki :)

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily