środa, 12 czerwca 2013

Wegetariański gulasz meksykański

Postanowiłam zasmakować w kuchni wegetariańskiej... kilka razy zdarzyło mi się wejść do GreenmWaya ale w domu nigdy nie próbowałam tworzyć wege dań. Teraz żałuje, że tak późno się za to zabrałam. Obiad był tani... szybki i na prawdę przepyszny! I na pewno zdrowy oraz... nie licząc ryżu, dietetyczny :)



Składniki:
  • kostka sojowa (pół małego opakowania)
  • 1 mała cukinia
  • pół czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 10-12 pieczarek
  • 1,5 puszki pomidorów
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • odrobina masła do natłuszczenia patelni 
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, szczypta cukru, kostka rosołowa, zioła (ja użyłam mało meksykańskich... prowansalskich), świeża zielona pietruszka
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, tak samo jak czosnek i podsmażamy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko razem podsmażyć przez ok 5 min, następnie dodać fasolę, kukurydzę, pomidory, posolić i zostawić na małym ogniu. W międzyczasie wstawić wodę w garnku. Do wrzątku wrzucić kostkę rosołową, dosypać kostkę sojową i gotować ok 4 min. po ugotowaniu odsączyć i dorzucić do gulaszu. Pogotować razem przez 10 min, doprawić pieprzem, ostrą papryką, ziołami i szczyptą cukru (niekoniecznie). Posypać poszatkowaną świeżą pietruszką - najlepiej już na talerzu.

Ja podałam gulasz z brązowym ryżem i surówką z pora - bo taką lubię najbardziej :) Efekt zdecydowanie przerósł moje oczekiwania!

Smacznego!

Ola :)



13 komentarze:

  1. To będzie mój niedzielny obiad :D

    M. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę zrobić :) wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mnie się to! na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest pycha! i szybkie... 30 min i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Potrawa wegetariańska z kostką rosołową?

    OdpowiedzUsuń
  6. kostki bio nie zawieraja glutaminianu sodu ani miesa. Jeśli ktoś chce użyć kostki rosołowej to jej użyje jeśli nie to nie. Ja osobiście używam tylko kostek bio - jesli już wogóle używam. Popularne marki kostek odstraszają mnie znacznie swym składem co gorsze im bardziej "zachodnia" kostka tym wiecej "syfu".

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo bardzo fajny pomysł! Szacunek :) u mnie dzisiaj fit fish&chips ! Zapraszam na bloga. Weronika z nymuffin.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Kosmos! Ale ja zamiast zwykłej puszki pomidorowej dodałam puszkę pomidorów z chili + świeże. Dodatkowo papryka wędzona i garam masala, idealny!

    OdpowiedzUsuń
  9. po ugotowaniu odsączyć i dorzucić do gulaszu. Ale co odsaczyc i dorzucić do kularzu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tę kostkę sojową. Wg przepisu gotujesz kostkę sojową i wodzie z kostką rosołową, odcedzasz i dosypujesz do potrawy.

      Usuń
  10. Nie znam produktu "kostka sojowa" - w jakim celu się ją dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  11. 59 year old Physical Therapy Assistant Cale Mapston, hailing from Trout Lake enjoys watching movies like Colonel Redl (Oberst Redl) and Hiking. Took a trip to Town Hall and Roland on the Marketplace of Bremen and drives a Gurney Eagle Mk1. kliknij ten

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily