Składniki:
- 2 różnokolorowe papryki np. czerwoną i zieloną
- 4 niewielkie ziemniaki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 białej cebuli
- średnia cukinia
- 2 piersi z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka vegety natur
- łyżeczka papryki słodkiej
- 1 kostka rosołowa BIO
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 szkl. gorącej wody
- opcjonalnie: rukola i pomidorki koktajlowe
Ziemniaki gdy młode to myjemy i kroimy na ćwiartki gdy stare obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Papryki oczyszczamy i kroimy w paseczki, cebulę kroimy w piórka,czosnek w małą kosteczkę a cukinie w krążki. Kurczaka myjemy i kroimy w paski. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego. W kubku z wodą rozpuszczamy kostkę rosołową i vegete natur. Dodajemy sok z cytryny, resztę przypraw oraz oliwę i dokładnie mieszamy. Zalewamy tym warzywa z kurczakiem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy ok 35min.
Jak ktoś lubi i ma ochotę można podać z rukolą i pomidorkami.
Smacznego
Sandra
moje smaki!!!
OdpowiedzUsuńTo danie jest takie kolorowe i wiosenne! Pychota.
OdpowiedzUsuńdanie wygląda bosko! coś takiego muszę zrobić jak tylko kupię naczynie żaroodporne ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj i szczerze, polecam podgotować najpierw ziemniaki aby były lekko miękkie nawet te młode ponieważ całe danie nie piecze się wtedy ok. 35 min. a około 1h. Można spróbować jeszcze położyć ziemniaki na samym dole wtedy cały czas w sosie będą zamoczone, jednak osobiście preferuje podgotowanie ziemniaków.
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam.Godne polecenia mniam....
OdpowiedzUsuńProponuje dodac tez podgotowana marchewke pokrojona w talarki :)
OdpowiedzUsuń