Składniki:
- kawałek wędzonego boczku
- pół dużej cebuli lub jedna mała
- duża śmietana 18%
- 2 żółtka jajka
- 2 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz biały, zioła prowansalskie
- łyżka oleju
- makaron spaghetti
- ser żółty lub parmezan
Wykonanie:
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Zaczynamy od wstawienia wody bo przygotowanie wszystkiego zajmie tyle czasu, ile ugotowanie makaronu :)
Cebulkę i boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie by się zrumieniły. W międzyczasie w miseczce mieszamy prawie cała śmietanę z żółtkami, solą,, pieprzem i ziołami (jak śmietana jest bardzo gęsta można dodać odrobinkę mleka). Do cebulki i boczku dorzucamy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i po chwili ściągamy patelnie z ognia. Wylewamy na nią rozmieszaną śmietanę z żółtkami i przyprawami i wstawiamy na ogień. Podgrzewamy aby sos odrobinę zgęstniał. Na koniec dodajemy do środka trochę startego na drobno sera, mieszamy i zostawiamy na moment nie niedużym gazie. W między czasie odlewamy makaron. Wykładamy go na talerz, polewamy wszystko sosem, mieszamy i gotowe! Obiad w 15 min :D
Smacznego!
Ola
Muszę ją w końcu zrobić!.
OdpowiedzUsuńPORYWAM PRZEPIS.PROSTE I SZYBKIE DANIE .UWIELBIAM! POLECAM GNIAZDA MAKARONOWE ZAPIEKANE.POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/gniazda-makaronowe-zapiekane.html