poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Spaghetti Carbonarra

Chodziło za mną już od dawna... ale nigdy nie mogłam się za nie zabrać, choć to roboty na 15 min! Jeden z najszybszych obiadów jaki można sobie zrobić a przy tym jaki smaczny! Palce lizać!


Składniki:
  • kawałek wędzonego boczku
  • pół dużej cebuli lub jedna mała
  • duża śmietana 18%
  • 2 żółtka jajka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz biały, zioła prowansalskie
  • łyżka oleju
  • makaron spaghetti
  • ser żółty lub parmezan

Wykonanie:
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Zaczynamy od wstawienia wody bo przygotowanie wszystkiego zajmie tyle czasu, ile ugotowanie makaronu :)
Cebulkę i boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie by się zrumieniły. W międzyczasie w miseczce mieszamy prawie cała śmietanę z żółtkami, solą,, pieprzem i ziołami (jak śmietana jest bardzo gęsta można dodać odrobinkę mleka). Do cebulki i boczku dorzucamy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i po chwili ściągamy patelnie z ognia. Wylewamy na nią rozmieszaną śmietanę z żółtkami i przyprawami i wstawiamy na ogień. Podgrzewamy aby sos odrobinę zgęstniał. Na koniec dodajemy do środka trochę startego na drobno sera, mieszamy i zostawiamy na moment nie niedużym gazie. W między czasie odlewamy makaron. Wykładamy go na talerz, polewamy wszystko sosem, mieszamy i gotowe! Obiad w 15 min :D 

Smacznego!

Ola

2 komentarze:

  1. PORYWAM PRZEPIS.PROSTE I SZYBKIE DANIE .UWIELBIAM! POLECAM GNIAZDA MAKARONOWE ZAPIEKANE.POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/gniazda-makaronowe-zapiekane.html

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily