środa, 10 kwietnia 2013

Łatwy gulasz wołowy

Przepis z serii danie jedno garnkowe :) Najprostszy gulasz na świecie. Bez zbędnych dodatków i miliona składników. Piękno tkwi w prostocie.
Składniki
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • ok. 1 szklanka bulionu
  • sól i pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • mąka





Wykonanie:
 W dużym garnku rozgrzać oliwę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Smażyć na rumiano po czym dodać słodką paprykę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę, obsypać mąką i dorzucić do cebuli. Zrumienić z każdej strony. Zalać całość bulionem. Paprykę umyć, wyczyścić z pestek i pokroić w kosteczkę. Dorzucić do garnka następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 2h. najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie.
Smacznego
Sandra

3 komentarze:

  1. Chyba rzeczywiście piękno tkwi w prostocie...Twoje danie prezentuje się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie gulasze :)

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily