piątek, 12 kwietnia 2013

pieczona pierś z kurczaka z pieczarkami i serem

Przepis jest banalnie prosty, można powiedzieć, że danie robi się samo. Jest niesamowite w smaku. Polecam podawać z puree ziemniaczanym ale idealnie by też pasowały frytki domowej roboty :) Danie syte, duże i dla obżartucha - czyli faceta :)  Mężowi bardzo smakowało.

Składniki:
  • duża pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 5-6 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  •  trochę żółtego sera
  • bułka tarta
  • jajko
  • słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz
  • przyprawa bazylia,czosnek,pomidory
  • łyżka masła
Wykonanie:
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki a cebulę w kosteczkę. Smażymy na maśle aż do zrumienienia. Pod koniec je solimy, pieprzymy posypujemy papryką.
Pierś dokładnie oczyszczamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy na 20 min. W misce rozbijamy jajko i mącimy je za pomocą widelca. Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Obtaczamy pierś w jajku następnie w bułce tartej. Robimy w piersi duży otwór krojąc ją wzdłuż. Faszerujemy pierś gotowym farszem i posypujemy je żółtym serem. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym, podlewamy olejem i pieczemy ok 30 min w 180'C
Smacznego
Sandra

3 komentarze:

  1. co za durna strona. szukasz przepisu a tu reklama, goni reklamę. Chaos tu panuje !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny Polaczek ktory musi sobie popsioczyc... Dzieki za przepis, mojej znajomej na lunch to przygotowalem, mowila ze pycha micha ...!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zaserwuje na obiad swojemu mężczyźnie, muszę go trochę ugłaskać po ostatnim kryzysie :D

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily