poniedziałek, 4 marca 2013

Golonka z indyka pieczona w rękawie

Pierwszy raz w życiu robiłam golonkę. Jakąkolwiek golonkę! Przełamałam w końcu lody i kupiłam 2 sztuki. Nie bardzo wiedziałam co mam z nią zrobić i wymyśliłam w rękawie z warzywami. Mężowi bardzo smakowało ja zdanie o golonce powiedzmy że zmieniłam:)  Mięso bardzo delikatne, mięciutkie, różowiutkie. Przewaga mięsa indyczego był fakt iż nie jest ono tłuste. Nigdy nie lubiłam tłuszczu z golonki wieprzowej i to on zawsze mnie odpychał od tego mięsa.




Składniki:
  • 2 golonki indycze
  • 1 cebula
  • ziemniaki
  • marchew
  • przyprawa do kurczaka
  • łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Golonki bardzo dokładnie oczyścić i natrzeć przyprawą. Warzywa obrać lub dokładnie oczyścić. Wszystko włożyć do rękawa i wlać łyżkę oliwy. Wymieszać wszytsko razem i piec ok 1,5h. w 180'C. Warto zaglądać  gdyż dopiero wtedy gdy mięso będzie odchodziło od kości będzie gotowe. Jak widać przepis banalny w związku z tym godny polecenia:)

5 komentarze:

  1. Super,łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne danie.Gorąco polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wlasnie zabieram sie za golonke:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Takze robie golonke dzis tylko bez warzyw :-) Szkoda ze nie wrzucilam ziemniakow gotowanie ich mialabym z glowy ;-) Napisze jak wyszla...

    OdpowiedzUsuń
  4. A mi się ugotowała a nie upiekła :-(

    OdpowiedzUsuń
  5. super łatwe zabieram się za pieczenie mam nadzieje że dam rade pozdrowienia z oslo

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily