sobota, 11 sierpnia 2012

Lasagne z sosem bolońskim

Danie tak proste ze nawet najmniej doświadczony osobnik w kuchni da sobie z nim rade.
Do sosu można dorzucić wszystko na co ma się ochotę ;) ( ja lubię z czerwona fasola i papryka a R z zielonym groszkiem, dodatkowo często dodaje azjatyckie pikantne przyprawy. )

Najprostsza wersja sosu to bolognesse

Składniki:
  • opakowanie makaronu lasagne
  • 1/2 kg mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo-indyczego z uwagi na fakt, iż Z nie je wieprzowiny)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cabula
  • 1 puszka pomidorów 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 kg żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia i oregano
Sos Beszamelowy:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 l mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sos Bolognese
Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzana wcześniej patelnie z oliwą.Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do mięsa ( gdy mamy mielone wołowo indycze najpierw dodajemy mięso wołowe ). Smażymy ok 15 min mieszając co jakiś czas, aby nie przywarło. Dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami.


Sos beszamelowy:
Rozpuszczamy masło, aż zacznie się pienić( ale nie palimy!) dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powoli dolewamy zimnego mleka cały czas mieszając by nie powstały grudki. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem

Wykonanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy plastry makaronu następnie sos beszamelowy, sos bolognese i znów makaron i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu posmarować tylko sosem beszamelowym i obficie obsypać żółtym serem.(jeśli ktoś nie dba o linię lub cholesterol to możę dodawać żółty ser na każdą warstwę). Tak gotową lasagne wstawić do rozgrzanego do  200'C piekarnika i piec przez ok 40 min.




1 komentarze:

  1. ani z groszkiem ani z fasolą ani z papryką nie jadłam jeszcze :o jednak "jade" bardziej tradycyjną wersję ;)
    ale wygląda przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily