Składniki:
- kawałek mięsa(udko/ skrzydełko/żeberka)
- włoszczyzna bez kapusty
- opcjonalnie kostka lub Vegeta
- sól
- pieprz
- 3ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- kilka ogórków kiszonych
- 1,5l wody
- śmietana
- 3ziemniaki
Wykonanie:
Gotujemy wywar: umyte mięso gotujemy i jeśli się wytworzy szumowina zbieramy ją. Dodajemy obraną włoszczyznę i gotujemy do miękkości. Wyciągamy mięso i warzywa.
Do wywaru dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz jeśli ktoś używa to kostkę rosołową lub Vegetę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy (ale soku z ogórków nie wylewamy!). Ogórki można wcześniej obrać ze skórki ale nie jest to konieczne. Gdy ziemniaki się już ugotują wrzucamy ogórki, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez 15 min. Jeśli zupa będzie nie wystarczająco kwaśna dolewamy sok z ogórków. Na koniec doprawiamy śmietaną.
Smacznego
p.s. Można marchewkę z wywaru pokroić w kosteczkę i zostawić w zupie. Nie traci ona na smaku a zyskuje dodatkowych składników odżywczych. U mnie w domu to ważne bo moja Z za normalnymi warzywami nie przepada.
Sandra
Smacznego
p.s. Można marchewkę z wywaru pokroić w kosteczkę i zostawić w zupie. Nie traci ona na smaku a zyskuje dodatkowych składników odżywczych. U mnie w domu to ważne bo moja Z za normalnymi warzywami nie przepada.
Sandra
yuuummy !
OdpowiedzUsuńno musze powiedzieć, że Twoja mama musi robić pyszną ogórkową skoro moja wyszła taka dobra ;)
58 year old Technical Writer Danielle Bicksteth, hailing from Owen Sound enjoys watching movies like Parasite and Candle making. Took a trip to Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves and drives a Eclipse. strony internetowe
OdpowiedzUsuń