czwartek, 23 sierpnia 2012

Ogórkowa mojej mamy

Dziś wracając z Wrocławia nasza mnie ochota na ogórkową... zawsze robiła ją moja mama. A że od mamy dzieli mnie zaledwie 600km postanowiłam zrobić ją sama. Robiłam wielokrotnie ogórkową z wielu przepisów ale nigdy mi nie wyszła tak dobra jak mamy....do dziś :)


Składniki:
  • kawałek mięsa(udko/ skrzydełko/żeberka)
  • włoszczyzna bez kapusty
  • opcjonalnie kostka lub Vegeta
  • sól 
  • pieprz
  • 3ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • kilka ogórków kiszonych
  • 1,5l wody
  • śmietana
  • 3ziemniaki
Wykonanie:
Gotujemy wywar: umyte mięso gotujemy i jeśli się wytworzy szumowina zbieramy ją. Dodajemy obraną włoszczyznę i gotujemy do miękkości. Wyciągamy mięso i warzywa. 

Do wywaru dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz jeśli ktoś używa to kostkę rosołową lub Vegetę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy (ale soku z ogórków nie wylewamy!). Ogórki można wcześniej obrać ze skórki ale nie jest to konieczne. Gdy ziemniaki się już ugotują wrzucamy ogórki, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez 15 min. Jeśli zupa będzie nie wystarczająco kwaśna dolewamy sok z ogórków. Na koniec doprawiamy śmietaną.
Smacznego



p.s. Można marchewkę z wywaru pokroić w kosteczkę i zostawić w zupie. Nie traci ona na smaku a zyskuje dodatkowych składników odżywczych. U mnie w domu to ważne bo moja Z za normalnymi warzywami nie przepada.
Sandra

2 komentarze:

  1. yuuummy !

    no musze powiedzieć, że Twoja mama musi robić pyszną ogórkową skoro moja wyszła taka dobra ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. 58 year old Technical Writer Danielle Bicksteth, hailing from Owen Sound enjoys watching movies like Parasite and Candle making. Took a trip to Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves and drives a Eclipse. strony internetowe

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily