Składniki:
- 2 filety z łososia
- 100g malin
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- 4 plasterki cytryny
- masło
- 2 kawałki folii aluminiowej
Wykonanie:
Na folii aluminiowej rozsmarowujemy grubo masło i kładziemy po plasterku cytryny. Łososia oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok 15-18 min w 200'C. W międzyczasie zabieramy się do sosu malinowego. Maliny przecieramy przez sito prosto do rondelka w celu usunięcia pestek. Cebulę zalewamy wrzątkiem, kroimy i dodajemy do rondelka. Dodajemy też musztardę, ocet winny i cukier. Blenderujemy na gładki sos.Na talerz nalewamy trochę sos i układamy łososia. Polewamy go masełkiem i kładziemy plasterek cytryny. Podane z ryżem.
Smacznego
Sandra
O, to brzmi super! Co prawda masła jeść nie mogę, więc zastąpię je olejem rzepakowym (nota bene w połączeniu z łososiem to całkiem sporo omega-3 będzie :)) i chyba zrobię w ten weekend :) Myślę, że goście będą zachwyceni :)
OdpowiedzUsuń