Składniki:
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- czarnuszka
- 0,5kg mąki + 1 łyżka
- 0,5 kostki margaryny
- 1 łyżka cukru
- 250ml ciepłego mleka
- łyżeczka soli
- 0,5 kostki drożdży (chyba 50g)
- łyżka oliwy
Robimy kapustę wg przepisu na pierogi. Najlepiej zrobić z 1 kg kapusty. W między czasie gdy kapusta się robi, zajmujemy się ciastem. Ważne jest by wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze a mleko ciepłe. Drożdże, cukier, mleko i łyżkę mąki wymieszać w szklance i zostawić na 15min. Mąkę, sól i rozczyn z drożdży mieszamy. Dodajemy po trochu margaryny i jajek i wyrabiamy na jednolitą masę ok 15 min. Obsmarowujemy oliwą, wkładamy do miski, przykrawamy ściereczką i kładziemy w ciepłe miejsce na ok.90min. Na blat wysypujemy odrobinę mąki i zagniatamy wyrośnięte ciasto jeszcze przez minutę. Dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na wielkość blachy do piekarnika. Kroimy na 4 równe paski.Na każdym pasku po jednej stronie układamy kapustę i składamy ciasto. Przekładamy rulon na blachę, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy czarnuszką i delikatnie kroimy na mniejsze paszteciki. Czynność powtarzamy z 2 częścią ciasta. Pieczemy w 180'C do zrumienienia czyli ok 15 min.
Smacznego
Sandra
A gulasz umisz?
OdpowiedzUsuńjo. umim
OdpowiedzUsuńpewnie pyszne, ale czasochłonne i pracochłonne
OdpowiedzUsuńbez pracy, czasu też, nic "fajnego" do jedzenia nie da się "stworzyć"
OdpowiedzUsuń56 yr old Developer II Gerianne Klagges, hailing from Cowansville enjoys watching movies like Doppelganger and Photography. Took a trip to Historic Fortified Town of Campeche and drives a Beretta. wiecej porad
OdpowiedzUsuń