wtorek, 18 grudnia 2012

Paszteciki z kapustą i grzybami

Inaczej u nas zwanymi kapuśniaczkami. Idealne do świątecznego czerwonego barszczu. Wyszły piękne i pyszne! Kapustę najlepsza moim zdaniem zrobić pierogowa na która przepis znajdziecie TUTAJ




Składniki:
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • czarnuszka
  • 0,5kg mąki + 1 łyżka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 250ml ciepłego mleka
  • łyżeczka soli
  • 0,5 kostki drożdży (chyba 50g)
  • łyżka oliwy
Wykonanie:
Robimy kapustę wg przepisu na pierogi. Najlepiej zrobić z 1 kg kapusty. W między czasie gdy kapusta się robi, zajmujemy się ciastem. Ważne jest by wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze a mleko ciepłe. Drożdże, cukier, mleko i łyżkę mąki wymieszać w szklance i zostawić na 15min. Mąkę, sól i rozczyn z drożdży mieszamy. Dodajemy po trochu margaryny i jajek i wyrabiamy na jednolitą masę ok 15 min. Obsmarowujemy oliwą, wkładamy do miski, przykrawamy ściereczką i kładziemy w ciepłe miejsce na ok.90min. Na blat wysypujemy odrobinę mąki i zagniatamy wyrośnięte ciasto jeszcze przez minutę. Dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na wielkość blachy do piekarnika. Kroimy na 4 równe paski.Na każdym pasku po jednej stronie układamy kapustę i składamy ciasto. Przekładamy rulon na blachę, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy czarnuszką i delikatnie kroimy na mniejsze paszteciki. Czynność powtarzamy z 2 częścią ciasta. Pieczemy w 180'C do zrumienienia czyli ok 15 min.
Smacznego
Sandra


5 komentarze:

  1. A gulasz umisz?

    OdpowiedzUsuń
  2. pewnie pyszne, ale czasochłonne i pracochłonne

    OdpowiedzUsuń
  3. bez pracy, czasu też, nic "fajnego" do jedzenia nie da się "stworzyć"

    OdpowiedzUsuń
  4. 56 yr old Developer II Gerianne Klagges, hailing from Cowansville enjoys watching movies like Doppelganger and Photography. Took a trip to Historic Fortified Town of Campeche and drives a Beretta. wiecej porad

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily