Porcja dla 2 małych osób
Składniki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- mleko ( nie wiem ile bo lałam na oko ale ciasto powinno być gęste)
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia
Wykonanie:
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych okach lub pokroić na cienkie małe plasterki. Wszystkie składniki (poza olejem) razem wymieszać w misce. Nagrzać patelnie z olejem. Nakładać łyżka małe placuszki i smażyć na niewielkim ogniu do zrumienienia. Polecam dodać do ciasta cynamonu a placuszki polać miodem. ta wersje niestety nie dotrwała zdjęcia;p
Smacznego
Sandra
też takie lubię! a z mąką orkiszową to już szczególnie :)
OdpowiedzUsuńchciałabym kilka tych kęsów
OdpowiedzUsuńzapraszam nastepnym razem !!!
OdpowiedzUsuń