Składniki:
- 2 marchewki
- torebka ryżu
- pierś z kurczaka
- połówka cytryny
- 2 - 4 łyżeczek cukru
- 2 łyżki masła
- mąka
- oliwa
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak by ledwo przykryło marchewkę. Gotujemy do miękkości. Na patelni robimy zasmażkę i wrzucamy do ugotowanej marchewki. Gdy trzeba dosładzamy 1 lub 2 łyżeczkami cukru. W drugim garnku na rosole robimy sos cytrynowy. Myślę, że 100ml rosołu starczy:) Do jeszcze gotującego się wkrapiamy sok z połówki cytryny i ścieramy skórkę. Należy przy tym pamiętać aby wcześnej sparzyć skórkę z cytryny:) W kubeczku robimy zaklępkę i zagęszczamy sos. Dosładzamy 1 lub 2 łyżeczkami cukru. Dobra byłaby też śmietana jakby ktoś chciał ograniczyć ilość mąki:) Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, solimy, pieprzymy i obsmażamy na oliwie na rumiano. Na talerz nakładamy ryż a następnie mięso. Zalewamy to sosem cytrynowym i podajemy z marchewką. Osobiście lubię wszystko naraz wymieszać zgnieść widelcem i jeść papkę :)
Smacznego
Sandra
P.S. nie zrażajcie się ilością sosu na talerzu:) Nie trzeba go aż tyle lać! Po prostu strasznie mi smakował i nalałam dużo :) No i lepiej się robiło dzięki temu papkę;p
Comments:
Prześlij komentarz