sobota, 8 grudnia 2012

Francuskie naleśniki z jajkiem

Będąc w pięknym Paryżu odkryliśmy taki specjał. Każdy francuz, który jadł śniadanie w knajpie jadł właśnie naleśniki a co 2 jadł je z jajkiem. Tak mnie to zaciekawiło, że postanowiłam spróbować.NIE MA NIC LEPSZEGO NA ŚNIADANIE. Jest to tak syte, że chyba do końca dnia nic nie zjem! A jakie pyszne!
Naleśniki oczywiście jak tu u mnie bezjajeczne:)



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mleka
  • 0,2 l wody
  • olej do smażenia
na farsz 1 naleśnika
  • 2 jajka
  • 2 plasterki szynki
  • 3 plasterki sera żółtego
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka masła
Wykonanie:
 Z mąki, mąki ziemniaczenj mleka i wody robimy ciasto naleśnikowe. Szynkę kroimy w kosteczkę a ser w plasterki. Potrzebujemy 2 patelnie. Na 1 rozpuszczamy masło a na 2 olej. Na 1 gdy masło się rozpuści wrzucamy szynkę i podsmażamy delikatnie, następnie rozbijamy 2 jajka jajka tak by nie rozwalić żółtka Solimy i pieprzymy do smaku. Na 2 patelni na rozgrzanym tłuszczu smażymy naleśniki. Gdy z jednej strony się zrumieni obracamy na 2 stronę i kładziemy 3 plasterki sera Na małym ogniu smażymy aż ser się rozpuści. Przekładamy na talerz  naleśnika i ostrożnie układamy na nim jajka sadzone tak by nie rozwalić żółtka. Można dodatkowo dodać szczypiorek :)
Smacznego
Sandra



2 komentarze:

Free Blog Template by June Lily