Składniki:
na naleśniki:
- mąka
- mleko
- woda
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jajko
- pęczek pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
na farsz:
- 0,5kg mięsa mielonego drobiowego
- cebula
- 2 łyżki musztardy dijon
- pietruszka ( opcjonalnie)
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki wody
dodatkowo:
- 0,2 kg żółtego sera
- sos czosnkowy
Wykonanie:
Robimy standardowe ciasto na naleśniki. Pietruszkę, szczypiorek, czosnek i oliwę blenderujemy i wlewamy do ciasta naleśnikowego. Wszystko razem mieszamy i smażymy niezbyt cienkie naleśniki. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, musztardę, pietruszkę i wodę. Mieszamy i rozsmarowujemy na naleśnikach. Mi starczyło na 10 naleśników. Układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180'C przez 30 min. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia posypujemy je startym żółtym serem. Gotowe naleśniki polewamy sosem czosnkowym lub innym takim jaki lubimy lub mamy.
Smacznego
Sandra
te naleśniki trochę wyglądają jak zgniłe :D ale tak rozkosznie zgniłe ;D ;p a wy macie jakiś naleśnikowy tydzień czy jak?? :D
OdpowiedzUsuń