sobota, 1 grudnia 2012

ziołowo-czosnkowe naleśniki z mięsem

Pyszne naleśniki! Od ziół zabarwiły się na zielono i wyglądają uroczo. Czosnek nadaje im pikantnego smaku a mięso jest delikatne i syte. Niestety zdjęcia nie są rewelacyjne. Wręcz są tragicznie i absolutnie nie odzwierciedlają ich smaku! Zapewniam, że są pyszne i oryginalne.



Składniki:
na naleśniki:
  • mąka
  • mleko
  • woda
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jajko
  • pęczek pietruszki 
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
na farsz:
  • 0,5kg mięsa mielonego drobiowego
  • cebula
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • pietruszka ( opcjonalnie)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki wody
dodatkowo:
  • 0,2 kg żółtego sera
  • sos czosnkowy
Wykonanie:
Robimy standardowe ciasto na naleśniki. Pietruszkę, szczypiorek, czosnek i oliwę blenderujemy i wlewamy do ciasta naleśnikowego. Wszystko razem mieszamy i smażymy niezbyt cienkie naleśniki. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, musztardę, pietruszkę i wodę. Mieszamy i rozsmarowujemy na naleśnikach. Mi starczyło na 10 naleśników. Układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180'C przez 30 min. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia posypujemy je startym żółtym serem. Gotowe naleśniki polewamy sosem czosnkowym lub innym takim jaki lubimy lub mamy.
Smacznego 
Sandra







1 komentarze:

  1. te naleśniki trochę wyglądają jak zgniłe :D ale tak rozkosznie zgniłe ;D ;p a wy macie jakiś naleśnikowy tydzień czy jak?? :D

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily