piątek, 13 lipca 2012

OGÓRKI KISZONE



Składniki: 
  • ogórki ( najlepsze są ogórki małe lub średnie)
  • woda
  • sól
  • koper 
  • słoiki/weki/gliniane naczynia/drewniane beczki
  • korzeń chrzanu
  • liście wiśni/dębu/winogron/chrzanu/czarnej porzeczki
  • czosnek (koniecznie polski i duży)
  • ewentualnie gorczyca
Wykonanie:

Naczynia w których będziemy kisić ogórki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Ogórki umyć (nie nakłuwać ani obcinać końcówek).Zagotować wodę z sola w proporcjach 1 kopiasta łyżka soli na 1 litr wody. W czasie jak woda się gotuje przygotowujemy chrzan: obieramy (lub dokładnie czyścimy) i kroimy w cienkie paseczki , to samo robimy z czosnkiem. Do słoików wkładamy na dno liście, koper, kilka pasków czosnku i chrzanu następnie ogórki i między warstwami znów liście,koper, czosnek, chrzan. Zalewamy ogórki przygotowanym roztworem solnym tak aby całość była zakryta.Zakręcamy i pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na 3 dni, następnie możemy wynieść do piwnicy.

Jeśli chodzi o temperaturę wody jaką powinniśmy zalewać ogórki jest to w dalszym ciągu kwestia sporna. Jedni mówią, że gorącą inni że zimną. Ja ruskim targiem zalewam letnią:) Ciepła woda powoduje szybszą fermentacje, więc jeśli komuś zależy na czasie - polecam zalać ciepłą wodą

Sandra

* taka mała ciekawostka odnośnie kiszonek


"Kiszonki są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych i witamin. Kiszona kapusta to produkt bogaty w cenne składniki odżywcze. Jest wartościowym źródłem witaminy C. Ponadto zawiera spore ilości witamin B6, B12 i K oraz potasu, wapnia, cynku i żelaza. Kiszone ogórki oprócz witaminy C zawierają spore ilości magnezu, potasu i beta-karotenu. Jako ciekawostka warto zaznaczyć, że zawartość witaminy C w surowym ogórku jest niewielka, ale już kiszony ogórek i sok z niego ma jej sporo. Ponadto w kwaśnym środowisku enzym zwarty w surowym ogórku i rozkładający witaminę C - askorbinaza ulega zniszczeniu, więc można łączyć kiszony ogórek z warzywami bogatymi w witaminę C. Pożytek z jedzenia kiszonek ma nasza skóra, włosy oraz paznokcie. W wyniku fermentacji w przetworach jest dużo mniej cukrów niż w świeżych warzywach. Kiszone są lekko strawne i mają mniej kalorii. Kiszonki zawierają też związek chemiczny zwany acetylocholiną, która wpływa na regulację ciśnienia krwi oraz działa korzystnie na perystaltykę jelit. Kwaśne przetwory likwidują nie tylko problemy trawienne, ale także ospałość i depresję. Wzmacniają organizm i pomagają leczyć przeziębienia. Są wspaniałe przy dietach odchudzających - sprawiają, że dłużej czujemy się syci i przyspieszają spalanie kalorii. Zapobiegają też zaparciom. Nie mniejsze wartości odżywcze ma również sok z kiszonek. Kwas mlekowy w nim zawarty pobudza trawienie i niszczy niekorzystne drobnoustroje znajdujące się w jelitach. Wypity na czczo sok z kapusty (szklanka) szybko pokona kaca i niestrawność, dodana zaś do zupy zalewa z ogórków zapobiegnie atakowi migreny. Dodawane jako składniki przyprawy nie tylko dodają smaku, ale też przedłużają żywot kiszonek. Takie przyprawy, jak: koper, czosnek, pieprz, ziele angielskie, owoce jałowca, liście dębu, wiśni, czarnej porzeczki, korzeń chrzanu, dzięki zawartemu w nich olejkowi eterycznemu, mają działanie grzybobójcze - zapobiegają rozwojowi pleśni i drożdży. Konieczną przyprawą jest również sól, ale tu przypomnienie - podnosi ona ciśnienie. Dlatego nadciśnieniowcy powinni ograniczać spożywanie produktów kiszonych i łączyć je ze świeżymi warzywami lub owocami."


3 komentarze:

  1. Ja też dziś z ogórkami walczę, tyle że z mizerią do obiadu ;)
    Ładne te twoje ogóry :) i wygląda, że przejęłaś totalnie bloga :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ola dzisiaj ma pierwszy dzień pracy a w sobotę koło ze statystyki:) dałam jej odsapnąć ale obiecała, że nadrobi w weekend!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola : Przyznaje, jestem w tyle za Sandrą :( ale jak tylko wyłapie chociaż odrobinkę wolnego czasu na pewno nadrobię... póki co muszę schować się w cieniu i walczyć ze statystyką, nową pracą i brekiem czasu na cokolwiek. Pozdrawiam!

      Usuń

Free Blog Template by June Lily