Generalnie historia tych babeczek jest... nie do końca taka, jak być powinna, ale co zrobić ;p Miałyśmy je zrobić u mnie, Sandra po wcześniejszych zakupach przywiozła je do mnie... ale jako, że był również alkohol i idealny wieczór na spacer to poszłyśmy odwiedzić miejsca z naszego dzieciństwa i tak nam zeszło... do 2 w nocy. No i produkty z powrotem do torby, kierunek Sandra i zrobiłyśmy babeczki podczas grilla (przepis na karkówkę też będzie;p). A że sezon na wiśnie w pełni to i one znalazły tam swoje miejsce :) Sandra nazrywala z własnego drzewa, przywiozła je do mnie i pełne szczerych chęci do pichcenia zalałyśmy je wódką, ale w wyniku powyższych okoliczności zostały tak na całą noc a później wróciły razem z resztą nskładników do Sandry ;p No ale po kolei:
Składniki (na 12 porcji):
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (potocznie zwany waniliowym ;p )
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- po tabliczce czekolady gorzkiej i białej
- kakao rozpuszczalne
- wiśnie
- wódka (my miałyśmy akurat cytrusową)
- sól
Przygotowanie:
Punkt pierwszy PRIORYTETOWY - Nalać likier do kieliszków i wypić :D. Czynność powtórzyć... Następnie w jednej misce wymieszać mąke, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mleko z 2 łyżkami rozpuszczalnego, słodkiego kakao, olej oraz jajko. Wymieszać i połączyć z suchymi składnikami. Wstawić garnek z wodą, połyżyć na nim miseczkę i wsypać pokruszoną gorzką czekolade z odrobiną mleka lub śmietanki i rozpuścić. Białą czekoladę pokroić wdrobne kosteczki i obsypać mąką. Wsypać białą czekoladę do miski, dolać rozpuszczoną gorzką i ponownie wszystko wymieszać. Jeżeli nalewka się skończyła rozlać do kieliszków pozostałą wódkę i wypić za udane wypieki! Obowiązkowo - inaczej nie wyjdą ;p Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Gotowe ciasto porozkładać do papilotek ( wkładamy papilotki do blachy na muffini, żeby się nie porozlewały). Na każdą porcję położyć jedną WYDRYLOWANĄ, nasączoną alkoholem wisienkę. Tak przygotowane muffinki włożyć do piekarnika na 30 min.
Krem (do babeczek z wisienką):
- gotowy krem do tortów (poszłyśmy trochę na łatwiznę...)
- masło
- mleko
- żelatyna
Krem (do babeczek z cukierkami):
- budyń waniliowy
- mleko
- masło cukier
Życzymy smacznego
Sandra i Ola
Jak wpadłam na te przepisy to pomyślałam o Sandrze, może jeszcze nie masz i się przyda ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/ciasto-kruche-bez-jajek-zoltek