TIRRAMISU WERSJA STUDENCKA - TRUSKAWKOWA
Składniki:
- paczka okrągłych biszkoptów
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- małe opakowanie serka mascarpone ( chyba 125g)
- duża smietanka 30%
- 1,5kg truskawek
- czerwony barwnik
- fix do bitej śmietany (może być też żelatyna)
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix(jeżeli ktoś dodaje żelatyne ważne aby nie miała grudek, była już nieco wystudzona no i dodajemy ją powolutku cały czas mieszając bo inaczej zrobi się klucha). Gdy śmietana będzie na tyle sztywna, że gdy odwrócimy miche do góry nogami to cała jej zawartość nie wypadnie nam na podłogę (bądź na nas) dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Dzielimy krem na 2 części. Do jednej dodajemy czerwony barwnik mieszamy i wstawiamy do lodówki, drugą połowę pozostawiamy białą.Biszkopty układamy na talerzu, na biszkopty układamy pokrojone w plastry truskawki a na truskawki biały krem i tak w kółko aż powstanie nam piramidka.Wyciągamy krem z barwnikiem i obsmarowujemy nim cały nasz kopiec. Na sam koniec najwiecej roboty: układamy pokrojone w połówki truskawki bardzo starannie lekko dociskajac do kremu. Wstawiamy ciasto na 2-3h do lodówki ( w tym czasie krem zdąży stężeć i zmiękną biszkopciki) i gotowe!
Ciasto zostało zrobione na specjalną okazje. Urodziny! zmieściło się na nim 20 i 1/2 świeczki i się nie rozpadło. Zniknęło z talerzy z prędkością światła i nawet kilka osób pytało się o przepis:)
*Szczerze przyznam, że ten przepis wysłała mi Ola i nie mam niestety linka do strony ale postaram sie nadrobić zaległości i później dopisać:)
Sandra
Przepis wzięty z tej oto strony- http://przepisymajki.bloog.pl/id,331122719,title,Tiramisu-Truskawkowe,index.html Sandra go udoskonaliła :)
Ola
Na bank wypróbuje przepis bo truskawek mam od groma ;)
OdpowiedzUsuńPowodzenia dziewczyny i wytrwałości ;)
Pozdrawiam, Aga P. ;)