Składniki:
- 1 i 1/2 opakowania chleba tostowego takiego jak kto lubi
- ok 200g łososia wędzonego
- słoik majonezu
- jogurt naturalny
- 4 jaja
- sól
- pieprz
- ser
- szynka
- pomidory
- do ozdoby: ogórek, szynka, łosoś, pomidorki koktajlowe,kabanos,sałata rzodkiewka, papryka, świerze zioła,
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia pasty jajecznej:
4 ugotowane jajka rozdrabniamy najbardziej jak się da (ja użyłam blendera) dodajemy majonez, szczypiorek, sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie i gotowe.
Z chleba tostowego wycinamy skórki i formujemy w dowolny dla nas kształt. Pierwsza warstwę smarujemy odrobiną majonezu wymieszanym z jogurtem naturalnym, na to kładziemy ser szynkę i pomidory. Druga warstwa chleba to pasta jajeczną i ok 100-150g łososia wędzonego. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i znowu smarujemy majonezem wymieszanym z jogurtem.
Teraz najlepsza zabawa! DEKORACJA!!! Tu możecie się zdać na waszą intencję twórczą ;)
P.S. Wersja z łososiem jest dla ludzi lubiących ryby, gdyż cały tort niestety przechodzi smakiem łososia. Następnym razem zrobię bez ryby;)
Sandra
Pasta jajeczna
Jak widać pasta jajeczna idealnie nadaje się do tak wyrafinowanych potraw jak Smargostorta. Ja jednak jajka uwielbiam i często jem na śniadanie. Są bardzo pożywne, dają energie na cały poranek i długo nie jest się po nich głodnym. Są uniwersalne, można przygotować z nich omlet, jajecznice, jajka na twardo/ miękko, w koszulce lub sadzone. Można zrobić z nich też pastę jajeczną. Moja jest bardzo podobna do tej, którą robi Sandra, różni się tylko jedną rzeczą:)
Składniki:
- 4 jajka
- szczypiorek
- majonez
- musztarda
- sól i pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo wystudzić i obrać. Pokroić drobno lub tak jak ja potraktować je taką specjalną kratką do jajek. Dodać łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Szczypiorek drobno pokroić i dodać do reszty i już. Idealna pasta na kanapki.
Pastą posmarować ciemny chleb. Podać z pomidorem i herbatą z cukrem i cytryną ( jest to mój zdecydowanie ulubiony napój :D ) i idealne śniadanie gotowe :)
Niektórzy pastę jajeczną blenderują (np Sandra ), ale ja lubię gdy w paście widać i czuć kawałki jajka.
Ola
Wygląda obłędnie! Jak sałatka kanapkowa :D
OdpowiedzUsuńA jak to potem kroisz?
OdpowiedzUsuńjak zwykły tort:) w trójkąty :)
OdpowiedzUsuń54 yr old Health Coach I Leeland Jesteco, hailing from Saint-Hyacinthe enjoys watching movies like Colossal Youth (Juventude Em Marcha) and Genealogy. Took a trip to Shark Bay and drives a 3500. na na tej stronie internetowej
OdpowiedzUsuń