Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 szkl. cukru
- 5-6 dużych jabłek
- 125 g margaryny/masła
- bułka tarta
- szczypta soli
- 3 łyżeczki cynamonu (jak ktoś lubi może dać mniej lub więcej)
- opcjonalnie orzechy, brzoskwinie, nektarynki ,gruszki, rodzynki lub co kto lubi.
Wykonanie:
Jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę, cukier, kasze manną, cynamon i sól mieszamy w misce. Do grubo wysmarowanej i obsypanej bułką tarta niezbyt płaskiej blachy sypiemy połowę mieszanki i wyrównujemy. Na to kładziemy połowę jabłek( jeśli ktoś ma ochotę to też inne dodatki). I kolejno znów mieszanka i znów jabłka. Na wierzch układamy cieniutkie plastry masła lub margaryny i zapiekamy przez ok 40min w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy zrobi się rumiane wyciągamy i gotowe;) Dobrze smakuje z serkiem homogenizowanym waniliowym.
Smacznego
Sandra
Comments:
Prześlij komentarz