Do sosu można dorzucić wszystko na co ma się ochotę ;) ( ja lubię z czerwona fasola i papryka a R z zielonym groszkiem, dodatkowo często dodaje azjatyckie pikantne przyprawy. )
Najprostsza wersja sosu to bolognesse
Składniki:
- opakowanie makaronu lasagne
- 1/2 kg mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo-indyczego z uwagi na fakt, iż Z nie je wieprzowiny)
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cabula
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 kg żółtego sera
- sól
- pieprz
- świeża bazylia i oregano
Sos Beszamelowy:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/2 l mleka
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sos Bolognese
Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzana wcześniej patelnie z oliwą.Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do mięsa ( gdy mamy mielone wołowo indycze najpierw dodajemy mięso wołowe ). Smażymy ok 15 min mieszając co jakiś czas, aby nie przywarło. Dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami.
Sos beszamelowy:
Rozpuszczamy masło, aż zacznie się pienić( ale nie palimy!) dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powoli dolewamy zimnego mleka cały czas mieszając by nie powstały grudki. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy plastry makaronu następnie sos beszamelowy, sos bolognese i znów makaron i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu posmarować tylko sosem beszamelowym i obficie obsypać żółtym serem.(jeśli ktoś nie dba o linię lub cholesterol to możę dodawać żółty ser na każdą warstwę). Tak gotową lasagne wstawić do rozgrzanego do 200'C piekarnika i piec przez ok 40 min.
ani z groszkiem ani z fasolą ani z papryką nie jadłam jeszcze :o jednak "jade" bardziej tradycyjną wersję ;)
OdpowiedzUsuńale wygląda przesmacznie!