piątek, 22 lutego 2013

Zimowa zupa

Zimowa, bo gęsta i sycąca. W smaku rewelacyjna... nie sądziłam, że wyjdzie aż tak dobra. Jak widać najlepsze zupy to takie na które nie ma przepisu i wymyśla się je w trakcie tworzenia:)


Składniki:
  • mała cebula
  • skrzydełko kurze
  • kawałek wołowiny (wielkości mniej więcej małej kobiecej pięści)
  • 1/2 żółtej papryki
  • marchew
  • kawałek selera
  • 1/2 niewielkiego korzenia pietruszki
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 łyżki ketchupu
  • Vegeta natur
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • masło
  • 2l wody
Wykonanie:
W garnku z wodą gotujemy mięso do względnej miękkości. Zbieramy szumowinę i wrzucamy obraną marchewkę, selera i pietruszkę. Dosypujemy Vegety, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa zmiękną. Wyciągamy mięso.Cebulę obieramy, kroimy w malutką kosteczkę i podsmażamy na masełku na złoto następnie dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, paprykę też kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy. Dodajemy ketchup i doprawiamy jeszcze do smaku Vegeta i pieprzem. Mięso kroimy/ rwiemy na malutkie kawałeczki i wkładamy z powrotem do garnka. Gotujemy jeszcze 20 - 30 min by się wszystko ładnie ugotowało i przegryzło.
Smacznego
Sandra








1 komentarze:

  1. O tak, często potrawy na zasadzie czyszczenia lodówki a nie postępowania za przepisem wychodzą super :)

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily